„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hol szúrjuk el a járványkezelést?

9/03/2021 21:21

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg az első hullám idején a világ leállt, azt követően a súlyosabb hullámok esetén sok ország, nem kellő és nem jól időzített szigorításokkal akarta féken tartani a járványt és közben működésben tartani a gazdaságot. Zsiday Viktor pénzügyi szakértő szerint ezzel nem csak a járvány legőzését, de a gazdaságot is lassítják azon demokráciák, amelyek vezetői saját pozícióik biztosítása kedvéért lazítanak, ha egy hullám csökkenni kezd.

2021. március 09. Megbeszéljük - részlet 21.03.09. Zsiday Viktor
11:13
00:00

Gazdasági vonatkozásban a koronvírus komoly problémát jelent. A fejlett országok sem voltak felkészülve egy olyan sokkra, mint egy világjárvány. Az első hullám idején nem tudván milyen hatásra kell felkészülni, pánikszerűen állt le a világ. Zsiday Viktor pénzügyi szakértő szerint a az első hullám tanulságait megfelelően levonva minimalizálható lett volna a kár, amit a járvány okozott.

Vágyvezérelt gondolkodás?

A szakember egy 2020-ban írt tanulmánya szerint a modern demokráciákban – nem találkoztak hasonló krízissel – az alapján választják politikusaikat, hogy életük könnyebb legyen. Ennek egyik feltétele a működőképes gazdaság. Ezért bármikor, amikor a vírussal kapcsolatos nyomás enhül azt remélik a politikusok, hogy kinyithatják a gazdaságot ezzel, valamint a munkahelyek megteremtésével és megőrzésével biztosítva pozíciójukat, újraválasztásukat. Ez véleménye szerint egy nagyon visszás, mert a járvány hullámai mindig visszatérnek, és ez a húzd meg-ereszd meg politika értelmetlen. A szakértő azt állítja, hogy azok az országok jártak jól, ahol kemény intézkedésekkel le tudták nyomni a vírus terjedését. Ezek gazdasági helyzete is jobb és a halottak száma is sokkal alacsonyabb.

Kína 2,1 gazdasága százalékkal nőtt, az Egyesült Államoké 3,5 százalékkal esett vissza, az Eurozóna 7,1 százalékkal zsugorodott. Tajvan is sikerrel vette járványt a szigorú intézkedések eredményeképp. 

Koronavírus - Fertőtlenítés egy étteremben
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Itthon azonban már súlyos állapotokról kell beszélnünk, már csak azért is, mert a tömegközlekedés is megbénulással néz szembe, elég csak a 2-es metróra gondolni, amely leállhat ha csak két újabb ember megfertőződik.

A racionális megoldás mindenképpen a járvány „elnyomása” lenne, mert addig a gazdaság visszapattanására is hiába várnánk hiszen a fertőzés terjedése miatt ilyesmire nem építhetünk. A szigorú korlátozások nélkül aligha lehet elérni a gazdasági kilábalást.

Arra is felhívta a figyelmet, a lockdown nem jelenti a gazdaság teljes leállását. Bár a vendéglátóipar, a turizmus valóban megbénult a home office kiállta ezt a főpróbát így sok munkahely digitális munkavégzésre állhatott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
21.03.09. 16:15
Riporter: Bolgár György