„Klubrádió

KSH: A vártnál jobban nőtt a magyar gazdaság

2/03/2021 11:20

| Szerző: Klubrádió

Az éves alapú visszaesés kisebb volt, mint amit az előzetes adatok mutattak. 1,1 helyett 1,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Míg az ipari termelést magukban foglaló ágazatok erősödtek, a turizmus és a vendéglátás visszaesése húzza lefelé az átlagot.

Az előzetesen közölt 1,1 százalékkal szemben 1,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a tavalyi év utolsó három hónapjában a harmadik negyedéhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Így az éves alapú visszaesés kisebb volt, mint amit az előzetes adatok mutattak. Az adat nagy meglepetést okozott, hiszen a járvány második hullámában az elemzők a magyar gazdaság teljesítményének újabb negyedéves alapú csökkenését várták.

Most viszont kiderült, hogy a GDP még annál is nagyobbat nőtt, mint ahogy a KSH előzetesen közölte – írja a Portfolio.hu. Termelési oldalról nézve nőtt az ipar, az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye is, míg a szolgáltatások a korlátozó intézkedések ellenére sem estek vissza, gyakorlatilag stagnálást mutattak.

Autós termelői piac nyílt Bagon
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az előző év azonos időszakához képest a negyedik negyedévben termelési oldalról nézve az ipar teljesítménye 2,2, ezen belül a feldolgozóiparé 2,4 százalékkal nőtt. Vagyis elmondható, hogy a járvány második hullámában bevezetett korlátozó intézkedések nem vetették vissza az ipar teljesítményét. "A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közútijármű-gyártás és a villamosberendezés-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez" – írja a KSH. Az építőipar hozzáadott értéke ezzel szemben 3,9 százalékkal csökkent, a mezőgazdaságé pedig 5,6százalékkal mérséklődött éves alapon.

A nagy meglepetést a szolgáltató szektor teljesítménye okozta. Az elemzők ugyanis azt várták, hogy a bevezetett korlátozások miatt (határzár, kijárási korlátozás, zárás a turizmusban, éttermek bezárása) érdemben romlik majd a helyzet. A most megismert adatok szerint a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 5,7 százalékkal csökkent. Nem meglepő módon a legnagyobb visszaesés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (-51,1 százalék), illetve a szállítás, raktározás (-20 százalék) ágazatokban volt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 6,3 és 8,7 százalékkal csökkent, összefüggésben a korlátozásokkal. Ezzel szemben a kereskedelem teljesítménye 0,1 százalékkal nőtt. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,3 százalékkal nőtt. A közigazgatás és az egészségügy hozzáadott értéke 0,1 és 7,9 százalékkal kisebb lett. 

Összességében az látszik, hogy a magyar gazdaság kettészakadt: több ágazat erős növekedést mutat, amiben fontos szerepe van az ipari termelésnek, miközben a válságtól leginkább szenvedő turizmus-vendéglátás teljesítménye nem meglepő módon hatalmas zuhanást mutat.