„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kálmán Olga: Elképzelhetetlen, hogy Sulyok nem tudta, összeférhetetlen, amit csinál

25/05/2024 00:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Nem hiszem, hogy nem tudta Sulyok Tamás, hogy összeférhetetlenség van. Nagyon fontos volt ez az osztrák kapcsolat – mondta Kálmán Olga.

2024. május 24. Megbeszéljük - részlet 24.05.24. Kálmán Olga
16:48
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök a 2000-es évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket. A Sándor-palota közleménye szerint ugyanakkor a köztársasági elnök sosem vett részt törvénybe ütköző szerződés megkötésében. Erre ugyan rögtön reagált a Sándor-palota, közleményük szerint ugyanakkor a köztársasági elnök sosem vett részt törvénybe ütköző szerződés megkötésében.

Pénteken újabb sajtótájékoztatón Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, azt jelentette be, hogy az Alkotmánybíróságnál is panaszt tesz Sulyok Tamás köztársasági elnökre összeférhetetlenség miatt. Sulyok, az Alkotmánybíróság tagja, elnökhelyettese, majd elnöke 2014. szeptember 28. és 2019. október 4. között folytatott ügyvédi tevékenysége, valamint kézbesítési megbízotti jogviszonya szerinti tevékenysége az Abtv. 10. §-a alapján kétséges, hogy összeegyeztethető volt-e alkotmánybírósági tag megbízatásával.

Ez alapján felvetődik, hogy Sulyokot átvilágították-e alkotmánybírói, majd az Alkotmánybíróság elnöki, végül államfői kinevezése előtt, ha nem, miért nem, és ha igen, miért nem vették észre ezt.

"Van egy rosszabb indulatú magyarázat erre: azon azért egyikünk sem csodálkozik, hogy ha a Fidesz a társaságukhoz tartozó személyeket bármiből kimosdat" – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Kálmán Olga. A DK országgyűlési képviselője szerint ez akkor is íg van, ha az a valaki külföldieknek játszott át hazai termőföldeket, ami egyébként nagyon fontos témája a Fidesznek évtizedek óta: a magyar föld a magyaroké. "Ha fideszes vagy, ezt felejtsük el."

"Fogalmam sincs, hogy milyen típusú, és mennyire részletes átvilágításon megy át egy alkotmánybírói jelölt, de hogy ügyészként az általa kötött összes szerződést nem nézik át, az egészen biztos" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a zsebszerződésekre ez különösen érvényes. Szerinte az már érdekesebb kérdés, hogy az, aki éppen alkotmánybíróvá válik, ne ismené az összeférhetetlenségről szól törvényt, amely 10 napot ad az összeférhetetlenséget okozó tevékenység megszüntetésére. "Nem hiszem, hogy nem tudta [Sulyok], hogy összeférhetetlenség van. Nagyon fontos volt ez az osztrák kapcsolat" – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kálmán Olgával
2024.05.25., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György