„Köszönjük,
A lényeg

Dobrev az Alkotmánybíróságnál is bepanaszolja Sulyokot

24/05/2024 12:05

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A DK politikusa szerint az államfő alkotmánybíróként az összeférhetetlenségről szóló törvényeket is megsértette.

Pénteken újabb sajtótájékoztatón jelentette be Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, hogy az Alkotmánybíróságnál is panaszt tesz Sulyok Tamás köztársasági elnökre összeférhetetlenség miatt.

A politikus Sulyok Tamás államfővel kapcsolatos “földmutyi” további részleteiről beszélt, szerinte ugyanis ezek felvetik a bűnügyi felelősség kérdését. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Dobrev pár nappal korábban ismertette, a feltárt ügyek részleteit, amelyek arra utalnak Sulyok ügyvédi minőségében pénzért, vélhetően jogellenesen játszott ki földeket külföldiek tulajdonába.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón hamisnak nevezte a vádat.

A DK politikusa szerint az ügyben érintett Agrónómia Kft.-ből kivált egy másik cég, a Botanic Garden Kft., Sulyok pedig mindkettőben kézbesítési megbízott volt. Az utóbbi cégnél azonban akkor töltötte be ezt a tisztséget, amikor már alkotmánybíró volt, a két poszt azonban “súlyosan összeférhetetlen”. Hozzátette, alkotmánybíróként ügyvédként sem dolgozhatott volna, a rendelkezésükre álló dokumentumok alapján azonban mégis megtette, ráadásul a Botanic Garden-nél betöltött megbízatása azután kezdődött, hogy letette alkotmánybírói esküjét.

Emiatt Dobrev eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál annak vizsgálata céljából, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság tagja, elnökhelyettese, majd elnöke 2014. szeptember 28. és 2019. október 4. között folytatott ügyvédi tevékenysége, valamint kézbesítési megbízotti jogviszonya szerinti tevékenysége az Abtv. 10. §-a alapján összeegyeztethető volt-e alkotmánybírósági tag megbízatásával – foglalt össze a hvg.hu.