„Köszönjük,
A lényeg

Dobrev Klára: Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző

22/05/2024 13:42

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

"Hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be azt, hogy Magyarország köztársasági elnöke ügyvédként magyar termőföldeket játszott át külföldi kézre" – írta Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője élő Facebook-videójához.

Dobrev bejelentését Kálmán Olga konferálta fel, aki úgy nyilatkozott, hogy ha Orbán azt gondolta, hátradőlhet, akkor nagyot tévedett, hiszen ma egy hetek óta tartó nyomozói munka ért véget. Hozzátette, a kezükben kétségbevonhatatlan bizonyítékok vannak.

Sulyok Tamás egy köztörvényes bűnöző, a csongrádi földmaffia tagja volt – jelentette ki Dobrev Klára. Állítása szerint Sulyok ügyvédi minőségében pénzért, vélhetően jogellenesen játszott ki földeket külföldiek tulajdonába. A magyar föld külföldi kézre játszása strómanokon keresztül történt, Szeged környékén ez több mint ezer hektárt érintett – mondta DK árnyékiminiszterelnöke. Ezt szerinte három-négy helyi ügyvéd segítségével, közreműködésével játszották ki. Ezek az ügyvédek segítették egymást: egyikük a kölcsönszerződést, másik a haszonélvezeti jogot, míg harmadik az ajándékozást intézte. Ennek egyik figurája volt Dobrev állítása szerint Sulyok Tamás, aki szerinte osztrák tulajdonba játszotta ki a földeket.

Dobrev kiemelt egy 103 hektáros termőföldet, amelynek esetében mindent Sulyok Tamás intézett. A területet előbb egy Gyuris Gyula Ernő nevű stróman vásárolta, majd Sulyok Tamás közreműködésével Kocsis Lászlónak ajándékozta a földet, ami aztán Franz Kirchmayrhez, Ernst Kirchmayrhez és Alois Kirchmayrhez került. Gyuris a földterületet az Agronómia Kft. nevében és érdekében vette meg, ezért írásban rögzítették, hogy a föld a cég tulajdonában marad.

Dobrev szerint a szerződést megkötő felek tudatában vannak annak, hogy megsértették a törvényt, a külföldiek egy szénavásárlással ki is fizették a föld árát stikában, mitöbb, azt is bebiztosították, hogy ha változik a törvény, vagy Gyuris meghal, a föld akkor is az övék maradjon.

Dobrev ennek okán felszólította Sulyok Tamást, hogy mondjon le köztársasági elnöki pozíciójáról. Hozzátette: csütörtökön az ügyészségre megy, és beadja a papírokat. Ezt követően csütörtökön délelőtt 10:30-kor sajtótájékoztatót is fog tartani.

A HVG újságírója azt kérdezte, hogy mi alapján mondja Dobrev, hogy bűncselekmény történt, ha egyszer a “zsebszerződésekről” lehetett tudni, valamint azt is szerette volna tudni, hogy mikor történt az ügy. Dobrev azt válaszolt, hogy ha egy ügyvéd olyan szerződést nyújt be a földhivatalhoz, akkor bűncselekményt követ el, a zsebszerződések mindig is azok voltak. Dobrev azt mondta, a 2014-es törvény értelmében az ügyészség járhat el az ügyben. Dobrev azt mondta, hogy a 2000-es évek elején történtek a bűncselekmények. Kálmán Olga azt mondta, közokirathamisítást nem említettek, hanem olyan szerződések születtek, amik már akkor is bűncselekménynek számítottak.

A Gulyáságyú Média kérdésében azt vetette fel, hogy már letelhetett az elévülési idő. Dobrev azt mondta erre, hogy az Orbán-kormány 2014-ben módosította az elévülési időt is, ezt az akkori Alkotmánybíróság is helyénvalónak találta. Az eljáró bíró akkor Dobrev szerint pont Sulyok Tamás volt.

Az RTL Híradó újságírója afelől érdeklődött, mi fog következni, ha Sulyok nem mond le. Dobrev azt felelte, csütörtökön ki fogják adni a sajtónak is a dokumentumokat. Szerinte Orbán nem dőlhet hátra. A DK-s politikus azt mondta, számos eszköz áll a rendelkezésükre, azonban ezek közül egy konkrétat sem nevezett meg. Kálmán Olga visszautalt Novákra, aki eleinte, a kegyelembotrány kirobbanásakor állította, hogy nem hibázott, később viszont elsöpörte őt a botrány.

Dobrev a csatorna kérdésére azt is mondta, helyi vállalkozók juttatták el hozzájuk ezeket az információkat. 

A HVG azt kérdezte, hogy ha Sulyok esetleg lemondana, lenne-e a DK-nek jelöltje, amire Dobrev azt mondta, hogy természetesen mindig van jobb jelöltjük a kormányénál.

A Klubrádió kereste ez ügyben a Sándor-palotát, de eddig nem kaptunk választ. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.