„Klubrádió
Esti gyors

Jótékonykodás biodíszlettel – Dési János jegyzete

28/08/2023 18:02

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Méltatlan lenne ezeket a 75, vagy akár 100 ezer forintokat mondjuk egy ekkora jachtocska költségeihez hasonlítani, mert egy efféle bohókás családi nyaralás költségeiből, nem beszélve az ehhez szükséges vas áráról, már egészen csinosan ki lehetne stafírozni néhány ezer diákot.

Mottó:
Megvallom, hogy én az iskolában
Rest tanúló voltam, szörnyű rest.
Légy tanítóm, jó leányka, tőled
Majd tanúlok édesörömest.
(Petőfi Sándor)

2023. augusztus 28. Esti gyors-részlet (2023.08.28. Dési János jegyzete)
04:39
00:00

Aki azt gondolja, hogy Mészáros Lőrinc csak naphosszat hajókázik egy luxusjachton és látványosan szórja a kedves kis zsebduce pénzét, az téved. Azt voltaképpen csak a rosszindulat vezeti. Mindjárt be is bizonyítom mindazonáltal mindezt, felhasználva azoknak a kormányzati bulvárlapoknak némely cikkeit, amelyek az elmúlt napokban láttak úgymond napvilágot.

Felteszem, az merő véletlen, hogy amikor Mészáros Lőrinc jó hírnevén (hmm)  bizonyos repedések keletkeztek, a kevesebb lölözéstől kezdve a kisebb jacht használatára való felszólításig, akkor néhány, 1000 szavas szókincset használó termék nekiállt fényezni ezt a drága jó embert. Idézhetném azt a cikket, amelyben arról írnak nagy komolyan, hogy milyen nehéz egy ekkora család közös nyaralását megszervezni – öt gyereket és három unokát nevelek – fogalmaz a fékezhetetlen üzleti lángelme boldog tulajdonosa. És nyilván a szervezést már azt sem könnyíti, hogy az efféle lángelme dolog szépen öröklődik, a gyermekek mind felelősségteljes pozícióba kerültek, hja az a lángelme csak nem nyugoszik. Itt egy építőipari cég, ott egy nagybank vezérigazgató-helyettessége, ráadásul még a hajó lízing is ide tartozik, úgyhogy Beáta gyermeket és bankárt már csak ezért sem lehet otthagyni.

Nem beszélve a feleségekről, férjekről és Andikáról: ne fogd meg.

De ami még ennél is izgalmasabb, hogy Mészáros Lőrincnek van egy alapítványa, amelyben a diákokat segíti. 75, de időnként 100 ezer forintot is kaphat egyik-másik nebuló (összesen 11 érdemesült a 100 ezerre), persze csak akkor, ha vállalja, hogy részt vesz a Mészáros Alapítvány rendezvényein mintegy biodíszletként.

Természetesen méltatlan lenne ezeket a 75, vagy akár 100 ezer forintokat mondjuk egy ekkora jachtocska költségeihez hasonlítani, mert egy efféle bohókás családi nyaralás költségeiből, nem beszélve az ehhez szükséges vas áráról, már egészen csinosan ki lehetne stafírozni néhány ezer diákot, esetleg egyetemet alapítani. Bár kétségtelen, az egyetemalapítás veszélyes, mert ha tanszabadság és neves oktatók segítségével működtetik, hamar Bécsben találhatják magukat.

"Az ilyen alapítványok működése azért nagyon fontos, mert a magyar vállalkozók így visszaadhatnak valamit a társadalomnak – mondta dr. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára" – a Mészáros Alapítvány gyűlésén a szerencsétlen fiataloknak. És valóban. A 35 éves útkoncesszióból (most emelik az M0-ás használatának a költségét, kb. 150 milliárd forint többletbevételre számítanak. Hm.) Vagy éppen a dupla áron épített utak, vasutak árából 75 ezer forintot átengedni igazán nemes lélekre vall.

A bullshit generátor teljes erővel üzemelt a szép beszédekben, valóban a pénzt nem adják ingyen. Azért a 75 ezer forintért szekérderéknyi közhelyet, felesleges okoskodást, szócséplést kellett a fiataloknak meghallgatni.

"Az általatok megszerzett tudás, készség jelenti az elmúlt 7 esztendő legnagyobb sikereit az Alapítvány számára – hangsúlyozta dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának a tagja, a Mészáros Csoport CSR-igazgatója."

És még elképzelem, amikor elmondják, hogy tudás és szorgalom nélkül nincsen siker, amiért bizony keményen meg kell dolgozni. Mert másképp nem megy, gyerekek, ugye?

Akkor most tessék egy kicsit hálásnak lenni, aztán mindenki mehet haza a csoportkép után, ahol mosolyogni kötelező. És kérjük, aki két zsemlyét vett el az ozsonnaasztalról, az az egyiket tegye vissza, vagy különben az árát levonjuk a nagylelkű ösztöndíjból.