„Klubrádió
Reggeli gyors

Jó is, hogy Gulyás Gergely „durcásan” reagált

24/09/2019 14:20

| Szerző: Klubrádió

A hvg tegnap írta meg, hogy a Miniszterelnökség dolgozik egy törvényjavaslaton, amellyel vissza lehetne venni a legjobb helyeken lévő bérlakásokat. Gulyás Gergely miniszter álhírnek minősítette ezt, Gergely Zsófia, a cikk szerzője viszont fenntartja állítását.

2019. szeptember 24. Reggeli gyors / részlet, Gergely Zsófia (19.09.24.)
05:47
00:00

A hvg tegnap arról írt, hogy egyetlen törvény megváltoztatásával vissza lehetne venni az állami bérlakásokat. A Miniszterelnökség már dolgozik az erről szóló tervezeten, amellyel kifejezetten a világörökségi területen fekvő, valamint a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak. 

A Miniszterelnökség szerint szándékos, ellenzéket támogató politikai kampányfogás, hogy a hvg a birtokában lévő tervezet alapján megírta, milyen terv merült fel az állami bérlakásokkal kapcsolatban. Azt is állították, hogy ezzel a lap beszállt a kampányba a DK, a Jobbik meg a többi párt oldalán.

Gergely Zsófia, a cikk szerzője, a hvg (és a Klubrádió) munkatársa elmondta, tartja az állítását, és az, hogy Gulyás Gergely kiadott egy ilyen „durcás” közleményt, még segített is, mert utána többen kezdtek foglalkozni a témával.  Megismételte, egy, a birtokába került jogszabálytervezetről van szó, mivel a kezében van a dokumentum, esze ágában sincs visszavonni, amit írt.

Azt közölte, hogy ezen a terven dolgoznak. Az állami bérlakásokban élők a '80-as évek óta élnek ott, nem mindegy nekik, hogy kijön-e egy ilyen részletesen kidolgozott tervezet. Hangsúlyozta, ezek nem önkormányzati, hanem állami lakások, a legjobb helyeken. Gergely Zsófia szerint hülyeség volt azt cáfolni, hogy a kormány elfogadta ezt a tervezetet, mert ezt senki sem állította.

Így viszont, hogy kidolgozták, akár a választás után egy nappal átnyomhatják, mint az MTA vagy a CEU ügyét int. Több ezer embert érinthet, és a cél az, hogy legyen belőlük inkább kormányépület vagy szálló. Gergely Zsófia szerint a nyilvánosságnak azért is tudnia kell erről, mert a bérlők csak pénzbeli megváltást kapnának, miközben az egekben vannak a bérleti díjak. Hol kapnának lakást, ha egyáltalán elég lenne erre a pénzük? Hiszen az állam jelölné ki a szakértőt, aki megállapítja a kompenzáció értékét.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. szeptember 24., kedd 08.10
Műsorvezető: Dési János