„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi Krisztina: Megvásárolja a celebeket a Fidesz

10/09/2019 19:53

| Szerző: Klubrádió

Baranyi Krisztina IX. kerületi ellenzéki polgármesterjelöltet arról kérdeztük, hogy Reviczky Gábor lakhatási problémáit megoldotta a fideszes polgármester, majd a színművész néhány nap múlva már Bácskai János kampányának egyik arca lett.

2019. szeptember 10. Esti gyors / részlet, Baranyi Krisztina (19.09.10.)
06:58
00:00

A 444 írt az esetről, amelyről Baranyi Krisztinát kérdeztük: Reviczky Gábornak soron kívül juttattak egy 82 méteres lakást. Baranyi Krisztina elmondta: múlt hét szerdán ott ült a gazdasági bizottság ülésén, ahol előkerült egy kérelem a művésztől, aki kérte, hogy oldják meg a lakhatását. Az ellenzéki jelölt szerint az is lehet, hogy valóban voltak lakhatási problémái. Ezt a fideszes többség megszavazta, de ő nem gondolta volna, hogy Reviczky két napra rá feltűnik Bácskai kampányfotóján. Morálisan megkérdőjelezhető ez a történet, ezek szerint megvásárolják a celebeket - tette hozzá.

Egyébként nem szociális, hanem piaci összegű bérlakást kap a színművész a Ferenc téren, egy év határozott időre (de ezeket mindig meghosszabbítják), viszont összehasonlítva a környékbeli árakkal, nagyjából a harmadát kell fizetnie annak, amennyiért arrafelé lakást lehet bérelni.

 
kép: Bácskai János (Fidesz) polgármester Facebook-oldala
 


Baranyi Krisztinát egy másik esetről is kérdeztük, erről az index számolt be. A ferencvárosi önkormányzat úgy adott el eleve mélyen áron alul egy nagyobb területet a Balázs Béla úton 2015-16-ban, hogy az időközben 27-ről 5-ra csökkenő lakásáfát sem kalkulálták be, majd pedig módosították a kerületi építési szabályzatot, és a vevő, aki eredetileg négyszintes, a módosítás értelmében már nyolcemeletes lakóparkot emelhet a gyanúsan olcsón megszerzett telken. Becslések szerint több százmillió forintot bukott az önkormányzat ezen az ügyön.

Baranyi Krisztina szerint ez csak csepp a tengerben, az elmúlt években sorozatban adtak el nagy értékű ingatlanokat Ferencvárosban, ő két esetben tett feljelentést, egy Ráday/Lónyay és egy Lenhossék utcai telek ügyében, ahol még ennél is aránytalanabb volt az eladás. Az a jellemző, hogy ezeket fillérekért eladja az önkormányzat, majd a befektetők kénye-kedve szerint változtatja meg az építési szabályzatot.

Ezzel a Balázs Béla úti területtel kapcsolatban azt még hozzátette a polgármester-jelölt, hogy az eredeti ár kevesebb volt, mint amennyibe a kiürítés, bontás került. Egy fél utcát lehetett volna 325 millió forintért megvenni, és 360 milliós költsége volt a kiköltöztetésnek. Ez már nekik is feltűnő volt, innen jött az 560 milliós ár a jelenlegi árak mellett 1,2 milliárdra taksált területért.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. szeptember 06., péntek 18.45
Műsorvezető: Kárpáti Iván