„Klubrádió
Esti gyors

Fideszesek, igazodj!

19/09/2019 06:43

| Szerző: Klubrádió

Egészségügyi ellátás, közlekedés, betonozás. Ezek bosszantják leginkább a budapestieket egy felmérés szerint. A kormánypárti szavazók -tényektől függetlenül- elégedettebbek, mint az ellenzékiek.

2019. szeptember 18. Esti gyors - részlet 19.09.18. Závecz Tibor
07:07
00:00

Kormánypárti és ellenzéki szavazók másképp látják Budapestet, pedig ugyanabban a városban élnek. Kortól, nemtől, társadalmi státusztól függetlenül ugyanazokat a problémákat látják, a budaiak talán valamivel elégedettebbek, mint a pestiek, de az igazi különbség a politikai beállítódásból adódik. Ez derült ki a  Závecz Research felméréséből.

Závecz Tibor, az alapító ügyvezető az Esti gyorsban elmondta, hogy a kormánypárti szavazók jobban igazodnak az aktuális politikai trendhez, például több fát látnak Budapesten, mint az ellenzékiek. Vagyis a főváros is megosztott, csakúgy, mint az ország. Egyébként az országos politika fő kérdései a fővárosban is kérdések, tehát nem kizárólag a helyi ügyekre koncentrálnak a választók a kampányban sem.

Annak megítélésében, hogy melyek a legnagyobb gondok, van hasonlóság. Az egészségügy áll a bajok listájának élén. Ehhez egy Fidesz-kormány sem mert hozzányúlni. A másik, ami idegesíti a városlakókat, az a közlekedés. Az utak állapota, a kátyúk, a dugók, a lepusztult tömegközlekedési járművek, a levegő szennyezettsége. A kutatás szerint bosszantó még a zöldterületek hiánya. Itt nagyon látszik a párthűség, mert a fideszes szavazók inkább elviselik a lebetonozást, a térkövezést, mint az ellenzékiek. Ők több fát szeretnének látni a fővárosban. (Talán ezért is kampányol Tarlós István a faültetéssel.)

Összegezve tehát az mondható el, hogy nagyjából ugyanazokat a problémákat látják az emberek, ugyanaz bosszantja őket, de a kormánypárti szavazók kevésbé kritikusak a fennálló rendszerrel szemben, mint az ellenzékiek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Esti gyors
2019.09.18. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes