„Klubrádió
Vidám Karácsony

Iványi Gábor azt mondaná Orbán Viktornak, hogy olvassa el a Bibliát

26/12/2020 09:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Elkapta a koronavírust, de szerencsére csak enyhe tünetei voltak Iványi Gábor lelkésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjének. Vidám Karácsony című műsorunkban beszélt a családról, arról, hogy érintette intézményeiket és lakóikat a járvány, hogy milyen az adományozási kedv, és arról is: mit mondana Orbán Viktornak, ha a miniszterelnök egy elképzelt esetben leülne vele beszélni. Először is azt javasolná: mielőtt azzal henceg, hogy ő a kereszténység utolsó bástyája, olvassa el a Bibliát.

2020. december 25. Vidám Karácsony / részlet, Iványi Gábor (20.12.25)
21:44
00:00

A koronavírusról

Először arról kérdeztük Iványi Gábort, hogy nemrég ő is elkapta a koronavírust: azt mondta, az neki sose tetszett, hogy kimaradjon valamiből, ami nem jó, amikor embereket aggodalom tölt el. Nem szerette megúszni, amikor másokat elgázol a dolog, de ez nem azt jelenti, hogy örül neki, vagy szívesen van az ember ilyen betegséggel. Viszont a tünetek elkerülték, csak kis hőemelkedése volt. Más családtagjai kórházba kerültek, az összes tünet jelentkezett náluk. Azt tapasztalják, hogy ilyenkor a rossz is kicsit közelebb hozza az embereket.

Tavasszal senki nem volt fertőzött az Oltalom Karitatív Egyesület intézményeiben, most igen, és a munkatársaik között is. Ugyanakkor a hajléktalanokat, akik nagyon életszaggatta emberek, „bátor, szabadtéri legények”, inkább elkerülte. Megható, amilyen sok felajánlást kaptak, nem csökkent a felajánlási kedv, nyár végén főleg nyári ruhákat kaptak, azokat „házi vaterát létrehozva” osztják szét az intézmények között.

Iványi Gábor beszélt arról is: annyiban hálás annak, aki világgá kürtölte, hogy feleségével elkapták a betegséget, mert így, akit vigasztalt, azzal úgy beszélhetett, hogy az illető tudta, ő is ismeri ezt a szörnyű helyzetet. Amikor tehette, találkozott a munkatársaival, elment idősotthonokba, oda is, ahol a legtöbb lakót veszítették el – noha tavasszal senkit sem érintett a dolog –, de sajnos a 90 év fölöttiek közül többen meghaltak. Említett egy 99 éves bácsit, aki az adventi időszakban még együtt táncolt a nővérekkel.

Iványi Gábor és a Pa-Dö-Dő
 
Iványi Gábor és a Pa-Dö-Dő
Fotó: Pálinkás János
 

Mire lenne a legnagyobb szükség?

Hangsúlyozta: a legnagyobb szükség arra lenne, hogy megváltozzon a politikai helyzet; távozzanak azok, akik akadályozzák a helyettük elvégzett munkát. "Ettől mindig egy kicsit megáll az eszem, hogy az ember átvállalt feladatot végez, és nem tőlük kaptuk ezt" – fogalmazott. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek 1979 óta, amikor bejelentett formában dolgoznak, és kicsit ebből nőtt ki az Oltalom az 1988-ban. Ezt a tapasztalatot a normális kormányok értékelték, mert azt tanítják a Wesley János főiskolán, hogy nincs feladandó ügy, csak legfeljebb módszert kell váltani. Ezért a náluk végzettek szépen, csendben, szakértelemmel teszik a dolgukat.

Iványi Gábor szerint ha kibírták az elmúlt tíz évet és lábon maradtak úgy, hogy amit lehetett, elvettek tőlük, nem adtak oda, ellenük kampányoltak, elvették vagy csorbították a jogaikat, akkor ebből is tanulniuk kellene és azt mondani, hogy nem szórakozunk velük, mert ilyen körülmények között is ugyanazt a munkát végzik. Nekünk nem célunk, hogy bárkinek bármi rosszat vagy kárt tegyünk, „őket is fogjuk a börtönben látogatni”, viszünk pokrócot is – mondta.

 
Iványi Gábor az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központja előtt (2020. szeptember 19.)
Fotó: Fűtött Utca / Facebook
 

Arról is kérdeztük, hogy mi történne, ha odamenne hozzá Orbán Viktor 2022-ben egy esetleges választási vereség után. Azt mondaná neki, sajnálja, hogy most akar leülni vele beszélni, amikor már nincs igazán tétje, mert ez így nem bátor és nem férfias dolog. De azért elmondaná, hogy ha legközelebb hasonló helyzet adódik, mi az, amit nem szabad megtenni. Nem szabad mások jogait elvenni, visszamenőlegesen törvénykezni. Nem szabad olyan gazemberségeket beleírni az ország legfontosabb törvényébe, hogy a rendőr háromszori felszólítására takarodnia kell egy hajléktalannak a turisták számára fenntartott belvárosból, és ha ez nem történik meg, akkor börtönbe is mehet. Vagy nem szabad büntetőtábor-szerű körülmények között tartani gyerekeket és a szüleiket, csak azért, mert elmenekültek a szülőföldjükről, ahol bombázták a házukat. Ezek pogányságok, és nem azért nem szabad ilyeneket tenni, mert a fejlett nyugaton már nem járja, ugyanis ott se veszik igazán komolyan az alapelveiket. Szerinte paródia vagy komédia volt, amit a Fidesz-kormánnyal csináltak, csak hogy legyen uniós költségvetés.

Ilyen dolgokat lelkiismereti okoknál fogva nem teszünk meg, és közben nem játsszuk el, hogy mi vagyunk a keresztények – fogalmazott Iványi Gábor. A kereszténység nem a nyugati világban, politikai megfontolásból létrejött érvrendszer, amellyel ütünk ellenfeleinken, hanem egy zsidó történet, egy olyan nép hagyományába épülve, amelyik azért rítt ki a környezetéből, mert a többi között azt hirdette, hogy nem bánhatunk akárhogy a menekültekkel, vagy azokkal, akik büntetőeljárás alatt vannak, vagy akár az állatokkal se. A Biblia nem szabályok gyűjteménye, hanem az élet használati utasítása. Azt mondaná Orbán Viktornak: „ahelyett, hogy hencegsz azzal, hogy te vagy a kereszténység utolsó bástyája, olvasd el a Bibliát, mert nem olvastad, különben nem tettél volna olyan dolgokat, amelyek szöges ellentétben vannak vele”. De még csak el se kellett volna olvasnia, elég lett volna, ha józan és tisztességes emberekkel beszélget.

A karácsonyról

Arra a kérdésre, hogy karácsonyoztak, elmondta: azért összejöttek, noha a felmérések szerint a családi összejöveteleken és az istentiszteleteken is nagyon tud terjedni ez a gonosz vírus, muszáj volt kicsit együtt lenni. A gyerekek feldúlták a nagyszülők (ezek ők) lakását, de ennek örültek, aztán feldíszítették a karácsonyfát. Sok emberrel beszélt telefonon, legutóbb például Moldova György íróval és húgával. Muszáj volt néhány igehirdetést (például az éjféli misét) előre felvenni konzervanyagként, előre, mert sokszor lehetetlen személyesen.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Vidám karácsony a Pa-Dö-Dővel
2020. december 25. péntek 16:00
Műsorvezetők: Falusi Mariann és Lang Györgyi