„Klubrádió
Megbeszéljük...

Moldova György: Állnak majd itt Kádár-szobrok

18/12/2020 01:10

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Vendégház lesz az egykori Kádár-villából, nem is akármilyen. II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának adta át a kulcsot Orbán Viktor.

2020. december 17. Megbeszéljük - részlet 20.12.17. Moldova György
08:24
00:00

A Kádár-villa akkor, amikor még Kádár János élt benne, egy egyszerű, földszintes ház volt a II. kerületben. Később egy kereskedő vette meg, így lett villa - idézi fel Moldova György író. Orbán Viktor most azzal adta át a kulcsot a szír ortodox pátriárkának, hogy Magyarország ezzel is az üldözött keresztényeket kívánja segíteni.

Moldova György erre a hírre úgy reagált, hogy a jobboldal megőrzi az emlékhelyeit, lásd turul-szobor, a baloldal erre képtelen. Eltávolították a helyéről Kun Béla, Károlyi Mihály szobrát is. Kádár János holttestét is át akarták tenni másik helyre, és amikor ennek megakadályozására gyűjtést hirdettek, senki nem adott pénzt. Amikor pedig kirabolták a sírt, egy kérdés merült fel igazán, az, hogy hová lett a feje - mondja keserűen az író. Nem jó ez - teszi hozzá. A mostani, látszólagos baloldali egység fel fog bomlani. A jobboldal nem ismer gátlásokat, és van egy ország, amelyik ezt hagyja. Moldova György szerint eljön az idő, amikor Kádár-szobrok állnak majd az országban, nem azért, mert az emberek szerették a pártállam vezetőjét, hanem azért, mert a saját nyomorúságuk készteti őket az emlékezésre.

Saját magáról azt mondta az író Megbeszéljük című műsorunkban, hogy elfeledkeztek róla, de ez nem zavarja, dolgozik.

2020. december 17. Megbeszéljük - részlet 20.12.17. Gégény István
14:23
00:00

A keresztények üldözéséről Gégény István, a Szemlélek katolikus értékmagazin kreatív igazgatója beszélt ugyanebben a műsorban, és arról is, hogy mi lehetett a szándéka a magyar kormánynak ezzel a gesztussal. Véleménye szerint nagyon átpolitizálódott a kereszténység, bár az jellemző rá, hogy mindig változik. Ami az üldözést illeti, valami hasonlóra itthon is van példa, elég csak Iványi Gábor evangéliumi testvérközösségére gondolni.

Az interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt.

Megbeszéljük/Interjú Moldova Györggyel
2020.12.17., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György