„Támogassa
Esti gyors

Ilyés Márton: Az állam rossz üzletet köt mindig a 4iG javára

13/04/2023 20:45

| Szerző: Klubrádió

"Összeolvadt az, ami eddig is összetartozott" – mondta Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa utalva arra, hogy a 4iG összevonta a két felvásárolt cégének, a Vodefone-nak és a DIGI-nek a mobil üzletágait. Mindeközben a 4iG felpumpálása folyamatos nemzeti vagyonvesztéssel is együtt járt – nyilatkozta Ilyés az Esti gyors című műsorban. 

2023. április 13. Esti gyors-részlet (2023.04.13.) Ilyés Márton
05:48
00:00

A Vodafone-hoz tolja át a DIGI mobil hálózatát a közpénzen felhizlalt 4iG-t. A Vodafone magyarországi hálózatára költözik a Digimobil, ezzel párhuzamosan pedig a két mobilszolgáltató tulajdonosa, a 4iG a későbbi értékesítés előkészítéseként külön vállalatba szervezi a DIGI Kft. mobilhálózati infrastruktúráját.

Ilyés egy "szomorú történet végjátékként" értékelte a hírt. A verseny intenzitása erősen kihat az árakra és a szolgáltatás minőségére a mobilpiacon; minimum 3, de inkább 4 potens szolgáltató képes intenzív versenyt teremteni a fogyasztókért a piacon –  idézte fel azt a vizsgálatot Illyés, amit még akkor végzett a Hírközlési Hatóság, amikor még ő volt a piacelemzési főosztályvezetője.

Az utóbbi évek folyamatai azonban egy kétszereplős piac irányába mutatnak Magyarországon, ami pedig ahhoz fog vezetni, hogy magasabb árak lesznek, illetve kevesebb fejlesztést jelenhet meg a szolgáltatás minőségében – véli Ilyés. Hozzátette, már eddig is nyilvánvaló volt, hogy a a 4iG által felvásárolt DIGI kivonulásával nem marad egy valódi, független szereplő a távközlési piacon.

"Összeolvadt az, ami eddig is összetartozott" – mondta Ilyés utalva arra, hogy a 4iG összevonta a két felvásárolt cégének mobil üzletágait. Szerinte mindeközben a 4iG felpumpálása folyamatos nemzeti vagyonvesztéssel is együtt járt, hiszen az több lépésben történt meg; először az Antenna Hungáriának szerezte meg az állami tulajdon fölötti, gyakorlatilag irányítási jogokat, aztán utána a Yettel és a Vodafone részesedések cseréje történt meg. Az állam rossz üzletet köt mindig a karácsony javára – mondta Ilyés. 

Arra a kérdésre, hogy a mostani lépés vajon megkönnyíti-e az állam számára a kontrollálatlan lehallgatások, megfigyelések infrastruktúrájának a kiépítését Ilyés úgy felelt, hogy egy korrekt viszonyok között mind a nemzetbiztonság, mind pedig a piacfelügyelet kontrollálni tudja a tulajdonosoknak a fogyasztókkal szembeni visszaélését. Szerinte a kérdés az, hogy a magyar állami felügyeletek akarják-e kontrollálni az állami tulajdonban lévő mobilszolgáltatókat, "erős kétségeim vannak sajnos ezzel kapcsolatban" – zárta az interjút Ilyés.

A teljes beszélgetést fenti lejátszóra kattintva hallgathatja.

Esti gyors/Interjú Ilyés Mártonnal
2023. április 13., csütörtök 18:30
Riporter: Kárpáti János