„Klubrádió
Megbeszéljük...

Idős, prosztatás ember jutott eszébe Zachernek a lassan csordogáló oltási programról

16/07/2021 18:45

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem szabadna elengednie a kormánynak az oltási kampányt, „folyamatosan nyomni kellene”, hiszen már csak 6-8 hét van az őszi rosszabb idők beálltáig, amikor jöhet a negyedik hullám – mondta Zacher Gábor. A toxikológus, mentőorvos azt a hasonlatot használta, hogy „most úgy csörgedezik, öregember prosztatás pisijére hasonlít” az oltási program.

A miniszterelnök péntek reggel bejelentette, hogy lehetséges a harmadik oltás; bárki, aki kéri, megkaphatja, a háziorvosok vagy az oltópontok orvosai döntik el, hogy kinek milyet és miért ajánlanak, ha ajánlanak.

2021. július 16. Megbeszéljük - részlet 21.07.16. Zacher Gábor
12:33
00:00

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos szerint a történet abból indul ki, hogy a Sinopharm oltással kapcsolatban voltak olyan vizsgálatok amelyek kimutatták (például a fővárosi vizsgálat), hogy akik megkapták, azok 25 százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség. Úgy gondolja, nekik mindenképpen kellene a harmadik oltás. Ráadásul a Sinopharmot eleve a gyártó sem ajánlotta 60 év felettieknek, Magyarországon mégis adták nekik. Hogy a harmadik ugyanaz legyen, vagy eltérő, az szakmai kérdés. Jelen tudásunk alapján, ha a harmadik oltás másféle, mint az első kettő, az pozitívan befolyásolja az immunválasz erősségét. De aki megkapta a két oltást és nem néztek nála ellenanyagszintet, annál nehéz kérdés, hogy felvegye-e a harmadikat. A kiindulásnak annak kellene lennie, hogy nézzék meg az ellenanyagszintet, és annak alapján döntsünk. 

Helyesnek tartja ezt a lehetőséget, és fontosnak azt is, hogy az egészségügyi dolgozóknál mindenki be legyen oltva. Ugyanis már nemcsak a szakma, hanem a politikusok is „zászlójukra tűzték”, hogy lesz negyedik hullám, persze azt nem tudni, milyen erős lesz. Sok múlik azon, hogy az őszig hátralévő másfél hónapban hány ember kapja meg a vakcinát; szerinte a kistelepülésen élőkhöz, szegregátumokba el kellene vinni az oltást oltóbuszokkal. Szerinte az önkormányzati képviselők is végigjárhatnák a saját körzetüket és elbeszélgethetnének a lakókkal erről.

„Most úgy csörgedezik, öregember prosztatás pisijére hasonlít az oltási program, nem a fiatal, erős, távpisilésben is nyerő ember vizeletsugarára”. És ha így haladunk, nem lesz meg az a nyájimmunitás, amelynél hátradőlhetünk – fogalmazott.

Fontos propagálni, hogy oltassák be magukat az emberek, nem szabadna elengednie a kormánynak az oltási kampányt, „folyamatosan nyomni kellene”, hiszen már csak 6-8 hét van az őszi rosszabb idők beálltáig, amikor jöhet a negyedik hullám. Többször hangsúlyozta, az oltásnak nincs alternatívája. Azt is megjegyezte, hogy a beadás még nem jelenti a védettség kialakulását, például abban az esetben, ha valakit augusztus 30-án oltanak be, és szeptemberben kezdődik az iskola.

Elmondta: ő elég régen, január második felében kapta a második oltást, és beszélték a kollégáival, hogy fel fogják venni a harmadikat. Szerinte az egészségügyi dolgozók merjék felvenni a harmadik oltást, biztos, hogy nem árt, az ellenanyagszintjük csak magasabb szintet ér el.

Elég veszélyes üzem kimondani, hogy kötelező az oltás, Zacher Gábor inkább arra számít, hogy a megfelelő információval meg lehet győzni az embereket arról, hogy saját maguk mondják ki, szeretnék beadatni. Ez lenne a megoldás arra, hogy egyre kevesebben betegedjenek meg, egyre kevesebb haláleset legyen, ha a negyedik hullám bekövetkezik. Ezzel együtt megjegyezte: nem tudja, hány százaléka van beoltva a rendőröknek, de ha a beoltatlanok megbetegednének, az vajon milyen hatással lenne a közbiztonságunkra? Ugyanez elmondható a tűzoltókról vagy a közlekedési dolgozókról.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. MTI Fotó: Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2021. július 16., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György