„Klubrádió
A lényeg

Az átoltottság mértéke az iskolázottsággal függ össze

16/07/2021 11:24

| Szerző: Klubrádió

Kimutatták, hogy ott oltakoznak jobban a magyarok, ahol magasabb az iskolázottság.

A G7 cikkében leszögezik: ellentétes irányú összefüggés van a Covid halálozások száma és a beoltottak aránya között az ország egyes megyéiben. Azaz: ahol többen veszítették életüket a járványban, ott kevesebben vették fel a felkínált vakcinát, magyarán nincs elrettentő hatása annak, ha relatív sokan hunytak koronavírusban az adott megyében a többihez képest, „mindez tehát sokkal inkább arra utal, hogy lényegében nem a pandémia környezetünkben tapasztalt következményei alapján döntünk az oltásról. Az átoltottság mértéke a számok szerint az egyes megyékben sokkal inkább az ott élők iskolázottságával függ össze.

Legnagyobb arányban a budapestiek, illetve a dunántúliak vették fel a vakcinákat, miközben e térségekhez képest egyes keleti megyékben közel tíz százalékponttal alacsonyabb az oltottak aránya.

Ugyanakkor: Azokban a megyékben azonban, ahol magasabb az érettségizettek aránya, többen vették fel a vakcinát, és ez – az iskolázottság és az átoltottság közötti – összefüggés ráadásul kifejezetten erős. Ahogy a lakosság keresete és az oltottsági arány közötti is, igaz itt más jellemzők – például az iskolázottság – hatása is érvényesülhet közvetve, és magyarázhatja ezt az együttmozgást – írja a G7 cikke alapján a 24.hu.