„Klubrádió
Esti gyors

Horn Gábor: Márki-Zay nagyon jól ellenpontozta az ellenzéket és az ellenzéki szavazókat is csepülő Orbánt

17/02/2022 22:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Horn Gábor, a Republikon alapítvány kuratóriumi elnöke szerint Márki-Zay Péter országértékelő beszéde nagyon jól ellenpontozta az ellenzéket és az ellenzéki szavazókat is csepülő Orbán Viktort. Ha elég sok emberhez eljutna és egymás mellé tennék, a "tessék választani" jó példája lenne. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-kormány visszajövetelét kicsit nevetségesen vizionálják Orbánék, hiszen "szegény" Bajnai Gordon nem szereplője a közéletnek, Gyurcsány Ferencről pedig azt se tudni, hogy ott volt-e ezen a rendezvényen.

2022. február 17. Esti gyors / részlet, Horn Gábor (22.02.17.)
13:23
00:00

Országértékelőjében Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje egyebek mellett azt mondta, a súlyos korrupciós ügyek, és az erkölcsi hanyatlás gyanúja miatt tisztességes, keresztény, konzervatív ember már nem szavazhat tiszta szívvel a Fideszre.

Az Esti gyorsban Horn Gábor, a Republikon alapítvány kuratóriumi elnöke értékelte a beszédet. Azt mondta: kifejezetten jól sikerült ez a dolog, ügyes és jó volt összehasonlítva Orbánnak az egy emberre építő, vezérelvű évértékelőjével. A pártok képviselői önmegtartóztatóan, de a saját stílusukban felszólaltak, 

Szerinte nagyon jó volt Márki-Zay, konkrét volt, most megtudhattuk, mit akarnak, mik a kézzelfogható, számonkérhető ígéreteik, és ezt jó előadásban is hallgathatták meg az érdeklődők, tehát nagyon sikeresnek gondolja a rendezvényt. Megjegyezte azt is: bár nem ez a lényeg, de itt mindenkin maszk volt, aki éppen nem beszélt, az Orbán-féle rendezvényen pedig senkin, és mivel zárt térben kötelező a maszk, a törvénytisztelő állampolgároknak ez is fontos üzenet.

Szerinte ugyan nem érzékelni tömegeket a Fideszből kiábrándultak között, de most is egyértelműen szólt hozzájuk az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Felidézte: Márki-Zay nem azt mondta, hogy keresztény, konzervatív ember nem szavazhat a Fideszre, hanem azt, hogy tiszta lelkiismerettel nem szavazhat rá, ami "kulturált megoldása" a problémának.

Ez azért fontos, mert Orbán nagyon sokat beszélt a "baloldalról", ami egyébként nem baloldal – és ez most is látszott a felszólalók listáján – hanem széles nemzeti összefogás. A "lebaloldalizást", a Gyurcsány-Bajnai-kormány visszajövetelét szerinte kicsit nevetségesen vizionálják Orbánék, hiszen "szegény" Bajnai Gordon nem szereplője a közéletnek, Gyurcsány Ferencről pedig azt se tudni, hogy ott volt-e ezen a rendezvényen. A Márki-Zay-féle beszéd Horn Gábor szerint nagyon jól ellenpontozta az ellenzéket és az ellenzéki szavazókat is csepülő Orbánt. Ha elég sok emberhez eljutna és egymás mellé tennék, a "tessék választani" jó példája lenne, ezért is lenne jó, ha létrejönne a miniszterelnök-jelölti vita.

Felidézte Márki-Zay beszédéből az értékrendbeli ígéreteket, a sajtóval szóbaállás, a más módon működő közmédia, az ellenzék máshogy kezelése. Ezek olyan gesztusok, amelyeket a Fidesz nem fog értékelni, de a kormánypárti szavazói oldal értheti, hogy lehet ezt máshogy is.

Úgy fogalmazott: szokatlan Márki-Zay stílusa, de ebben látja az erejét, szemben a kritikusokkal. Róla azt gondolhatja a választó, hogy olyan, mint ő. Ez most fegyelmezett beszéd volt, de alapvetően nem úgy működik, mint a kiszámított, tulajdonképpen tapsrenddel együtt is kiadható Orbán-beszédek. Hozzátette: a hódmezővásárhelyi polgármester tud elnézést kérni az esetleges tévedésekért.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022.02.17., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János