„Klubrádió
A lényeg

MZP: Konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre

17/02/2022 16:48

| Szerző: Klubrádió

Értékelőjében Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszélt az Orbán korlátlan felhatalmazása okozta károkról a gazdaságban, az olcsó munkaerőről, a gyenge forintról, a tönkretett oktatásről, és egészségügyről, a gyűlölet szításáról. Szerinte ezek alapján tisztességes keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre.

Országértékelőjében Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, hogy amennyiben úgy lesz, kétharmados felhatalmazásával "élni fog, és nem visszaélni".

Orbán politikájával kapcsolatban a korlátlan felhatlmazás veszélyeire hívta fel a figyelmet. "A történelemben nem először bizonyosodott be, hogy aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz" – idézte beszámolójában a Telex.

"Akinek nincs semmije, az annyit is ér" – mondta ki egy őszinte pillanatában Lázár János, idézte fel Márki-Zay. A miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz felső köre azokból áll, akik teljesítmény helyett párthűséggel jutnak előre, és megvetik, lenézik azokat, akik munkával és szorgalommal próbálnak egyről a kettőre jutni. Akik írják a törvényeket, ám azok rájuk nem vonatkoznak, tette hozzá, kijelente: "ez a Szájerek, Borkaik, és Kaleták beteges világa. Ezt a világot kell nekünk leváltani április 3-án".

Márki-Zay szerint Orbán saját párttársait alázza meg a homofób gyűlöletkeltéssel. "Ki kell mondanunk: tisztességes, keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre."

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország helyzete nagyon más, mint ahogy Orbán leírta az évértékelőjében: kifosztott a gazdaság, tönkre ment az oktatás, az egészségügy, az ország megítélése. Kiemelte, a koronavírus-járvány 43 ezer áldozatot szedett Magyarországon.

Orbán gazdaságpolitikája ugyanis éppen a gyenge forintra és az olcsó munkaerőre épül. "Összeszerelő üzemekben rabszolgaként dolgoztatják a magyarokat, így árusítják ki Magyarországot".

Úgy véli, hogy az oktatást is szándékkal építette le a kormány. Megalázzák a pedagógusokat, jogaikat és felelősségüket korlátozták, fizetéseik alapján pedig az OECD országok rangsorának legvégére szorultak.

Mindezek eredményeképpen eljutottunk oda, hogy a kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint uniós pénztől eshet el Magyarország. Márki-Zay kitért a jogállamisági mechanizmusra is, amelyet az Európai Unió Bírósága jóváhagyott, ezzel pedig megindulhat Magyarország ellen az eljárás.

"Felszámoljuk az állami pénzekből fenntartott hazugsággyárakat, a sajtó által újra ellenőrizhető lesz a hatalom, átláthatósággal segítjük az újságírók tényfeltáró munkáját. A miniszterelnök ezentúl nem menekül a sajtó elől és bátran kiáll egy tisztességes, nyílt vitára kihívójával" – ígérte.

Népszavazással döntene egy új alkotmányról. Az ellenzéki pártok kormányra kerülve a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállításávall biztosítja majd, hogy Magyarországon soha többé ne lehessen kisiklatni a demokráciát, mint ahogy azt Orbán Viktor tette.

"Sikeres előválasztás és népszavazási aláírásgyűjtés" után, március 15-én csatlakozzanak hozzá a kormányt leváltani kívánó tömegek Budapesten, ünnepeljék együtt a magyar szabadság napját, és mutassák meg ott, majd pedig április 3-án a választások napján is, hogy ők vannak többen.

"Ha minden tisztességes kicsi feláll és csatlakozik hozzánk, akkor április 3-án elzavarhatjuk a korrupt zsarnokot" – zárta beszédét Márki-Zay.

A miniszterelnök-jelölt előtt felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester, Donáth Anna a Momentum elnöke, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.