„Támogassa
Reggeli gyors

Az eredményt is megfordíthatná a választási csalás

15/02/2022 07:39

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az EBESZ - egy uniós ország esetében felettébb szokatlan módon - teljes értékű megfigyelő misszió kiküldéséről döntött. Kárpáti János lapszemléje.

2022. február 15. Reggeli gyors - részlet 22.02.15. Kárpáti János lapszemléje
04:44
00:00
"Megállíthatjuk a korrupciót, és fel tudjuk szabadítani Magyarországot a politikai elnyomás alól” - ezt emeli ki Márki-Zay Péter választási ígéretei közül a Publico című portugál lap, amely nem csupán az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének a nyilatkozataiból idéz, hanem interjút készített Hegedűs Dániellel, a German Marshall Fund politikai elemzőjével is.

Az írás részletesen kitér azokra az ellenzék számára hátrányos körülményekre, amelyek miatt kijelenthető, hogy a választási küzdelem egyenlőtlen feltételek mellett zajlik, de az ellenzék jelöltjének - ellentétben a korábbi választásokkal - így is van esélye Orbán Viktor miniszterelnök legyőzésére.

"Magyarországot akarjuk gazdagabbá tenni, nem egy bizonyos csoportot” - idézi a Publico az ellenzék kormányfőjelöltjét, aki győzelme esetére azt ígéri: első dolga lesz, hogy Magyarország csatlakozzék az Európai Ügyészséghez, valamint hogy új, korrupcióellenes hivatalt hozzanak létre.

Hegedűs Dániel telefonon adott nyilatkozatában úgy vélekedett a lisszaboni lapnak, hogy a magyar ellenzéknek a Fidesznél 3-5 százalékponttal több voksot kell kapnia ahhoz, hogy győzhessen. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközi megfigyelők már az előző parlamenti választásokat is, "szabadnak, de nem tisztességesnek” minősítették. Már 2014-ben és 2018-ban is adódhattak szabálytalanságok, azonban akkor a Fidesz úgy is győzött volna, ha ilyenek nem fordulnak elő. Most viszont az erőviszonyok kiegyenlítettebbek, így az esetleges csalás akár meg is fordíthatja az eredményt.

Magyarország nemzetközi partnereinek érdeke, hogy ez ne következzék be - mondta Hegedűs, és ezzel indokolta, hogy az EBESZ - egy uniós ország esetében felettébb szokatlan módon - teljes értékű megfigyelő misszió kiküldéséről döntött. Egyelőre azonban még hátra van az, hogy a tagországok megfelelő számú embert delegáljanak a megfigyelő misszióba - tette hozzá.

Kelet-európai országokban arra készülnek, hogy Ukrajnából menekültek százezrei érkezhetnek abban az esetben, ha kiterjed az ukrán-orosz konfliktus - írja a Reuters. A hírügynökség szerint néhány lengyel városban már elkezdték felmérni azokat a helyeket, ahol adott esetben el lehet helyezni az embereket, Románia pedig menekülttáborok létesítését vette fontolóra. Szlovákiában a belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy korlátozott konfliktus esetén is több tízezer menekülttel kell számolni. Felkészülnek a menekültáradatra a balti államok is.

A Reuters tudósításában Magyarországról az olvasható, hogy itt szintén tesznek előkészületeket. Orbán Viktor szombaton belengette azt az eshetőséget, hogy több százezer menekült érkezhet. Bejelentette: tevékenységi tervet dolgoztak ki szükség esetére, de hozzátette, hogy most mindenekelőtt a háborút kell elkerülni. A hírügynökség kitér arra, hogy Ukrajnában több mint 150 ezer magyar él, valamint több tízezer Ukrajnából érkezett dolgozik az országban.

A záhonyi határátkelőhely MTI Fotó: Balázs Attila
 

Torun lengyel város vezetői és egyházi méltóságai petícióban tiltakoztak az ellen, hogy a kormányzat utasítására Magyarországnak ajándékozzák Lengyelország egyik legértékesebb, több mint ötszáz éves kéziratát - írja az AP amerikai hírügynökség.

A Mátyás király híres könyvtárának, a Bibliotheca Corvinianának az egyik legfontosabb leírásaként ismert, Naldus Naldius firenzei humanista író és festő által Mátyás udvarában készített pergamenkódexet a Torunban működő vajdasági könyvtár őrzi, miután a 16. században egy kereskedő eladta azt Torun városának.

A vajdasági kormányzó, Piotr Calbecki szerint szakértők azt mondják, a külföldre vitel ellentétes lenne a lengyel alkotmánnyal. "Itt nincs helye a politikának, a törvényhozók szívére és lelkiismeretére kell hivatkoznunk” - idézi az AP Calbeckit. Az elajándékozás ötlete Piotr Babinetztől, a jobboldali lengyel kormánypárt - eredeti hivatására nézve egyébként történész - parlamenti képviselőjétől származik. Ő javasolta, hogy jogalkotással tegyék lehetővé a kézirat átadását a magyaroknak, a két nemzet és a két kormány szoros viszonyának jeleként, és egyben viszonozva azt a gesztust, hogy Magyarország tavaly átadta Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel király 16. századi aranyozott páncélját.

A toruni könyvtár vezetője szerint a pergamenkódex értéke felbecsülhetetlen, és az átadás terve ellentétes a lengyel nemzeti örökségvédelmi jogszabályokkal.

Orbán Viktor KrakkóbanKrakkó, 2021. február 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő kezet fog II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának átadásán a krakkói Várban 2021. február 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.02.15., kedd 06:00
Riporter: Kárpáti János