„Klubrádió
A lényeg

Lerakták a Budapest-Belgrád vasútvonal alapkövét

15/10/2021 16:19

| Szerző: Klubrádió

Több mint egy évvel azután, hogy Palkovics László bejelentette a fejlesztést, pénteken Kiskunhalason megtörtént a Budapest–Belgrád vasútvonal alapkőletétele. A projekt becslések szerint legkorábban 130, legkésőbb 2400 év múlva termelhetné vissza a felújítás költségeit.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a legfontosabb hazai közlekedésfejlesztési beruházásnak nevezte a Budapest-Belgrád vasútvonalat. A vasútvonalat Magyarország kínai hitelből építi azért, hogy a kínai termékek minél gyorsabban érhessenek el a görögországi kikötőkből Európábaírja a 444.hu.  A kínai érdekeket szolgáló projektet 85 százalékban (kínai) hitelből, 15 százalékban saját forrásból, önrész biztosításával finanszírozza a magyar állam.

Lerakták a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének
Kiskunhalas, 2021. október 15. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Tomislav Momirovic szerb építésügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter (b4), Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete (b3), Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b5), valamint Font Sándor (b) és Bányai Gábor (b6) fideszes országgyűlési képviselők a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének kiskunhalasi alapkőletételén 2021. október 15-én. MTI/Rosta Tibor
 
 

A miniszter arról is beszélt, hogy a következő 10-15 évben hatezer milliárd forintot szánnak vasút fejlesztésre, amiből kétezer milliárdot vasúti szerelvényekre szánnak.

Az eseményen Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója azt is közölte, hogy a megállapodás pénzügyi feltételei a piacon elérhető lehetőségekkel összevetve is kedvezményesek. Ezt az állítását nem lehet ellenőrizni, mert a kormány egyelőre nem hajlandó nyilvánosságra hozni a megállapodás részleteit