„Klubrádió
A lényeg

A Fudan-ügy "leleplezi a Fidesz romlottságát": 170 ezer aláírásnál tart az ellenzék

14/01/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió

Közös sajtótájékoztatót tartott az ellenzék a Fudan-törvény elleni és a munkanélküli segély meghosszabbításáról szóló népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtésekről. A momentumos Orosz Anna elmondta, 170 ezernél tartanak. Karácsony Gergely főpolgármester szerint "leleplezi a Fidesz romlottságát" az, hogy a Fidesz lesöpörte a Diákvárost, Márki-Zay Péter pedig "kínai kommunista migránsegyetemnek" nevezte a Fudant.

Eddig 170 ezer aláírás gyűlt össze, így az ellenzék szerint biztosan meglesz a szükséges 200 ezer ahhoz a népszavazáshoz, amely a Diákváros helyére tervezett kínai Fudan Egyetem kampuszának elutasításáról és a munkanélküli segély időtartamának háromról hat hónapra növeléséről szól.

Az egyesült ellenzék Újbudán, a Móricz Zsigmond körtéren tartott sajtótájékoztatót, amelyről a Telex számolt be. Elsőként a kerület alpolgármestere, a Momentum volt ideiglenes elnöke, az ellenzéki előválasztás ottani győztese, Orosz Anna szólalt fel, aki szerint a 170 ezer aláírással már közelítenek a gyűjtés sikeréhez.

Karácsony Gergely következett, szerinte az, hogy a Fudan Egyetemmel az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért is felelős minisztere, Palkovics László lesöpörte a Diákváros tervét, „leleplezi a Fidesz romlottságát: antikommunistának mondja magát, közben azon dolgozik, hogy egy kommunista egyetem jöjjön ide”.

A főpolgármester hozzátette: azért is szükségesek az aláírások az általa benyújtott kérdésekre megvalósuló népszavazáshoz, mert „minden egyes aláírás szög az Orbán-rendszer koporsójába”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról beszélt, hogy „szociális állam, szociális demokrácia kell, amelyet ha meg tudunk valósítani április 3-án, akkor Magyarország nagyobb lehetőségek előtt áll”, mint korábban.

A 160 ezer forintos albérlet és a 133 ezer forintos minimálbér ígérete jellemzi igazán az orbáni gazdaságpolitika kudarcát – fogalmazott Z. Kárpát Dániel. A Jobbik alelnöke (aki Jakab Péter helyett a pártot képviselte) szerint 30 ezer fiatal életlehetőségeit tenné rendbe a kormányváltás után az új kormány a Fudan Egyetemre költött pénz helyett, amely miatt „a Fidesz propagandistáinak is izzadságszagú magyarázatot” kell találniuk arra, hogy „miért egy kommunista egyetemet hoznak ide, ahelyett, hogy magyar diákok, fiatalok életlehetőségeit tennék rendbe”.

Az LMP-től Ungár Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fudanra szánt 500 milliárdos hitel nagyobb, mint az éves magyar felsőoktatási költségvetés. Meg kell akadályozni a külföldi országgal szembeni eladósodást, erre eszköz a népszavazás, amelyhez Ungár szerint az aláírásgyűjtés utolsó hajrájába ért az ellenzék.

Vadai Ágnes a DK-tól felidézte Varga Judit legutóbbi posztját, ahol az igazságügyi miniszter másfél milliós karórában mutat a hatósági áras csirkehúsra, aztán a jachton pihenő külügyminiszterről, a „Balatont felzabáló NER-percemberekről” szólt. Hozzátette, az aláírásgyűjtés sikere az újabb lépcsőfok az április 3-i kormányváltáshoz.

Az ellenzék kormányfőjelöltje beszélt utolsóként. Márki-Zay Péter megemlítette, hogy két és fél évig lakott Újbudán diákként, ezért átérzi a fiatalok lakhatási gondjait. A népszavazás elsődleges tétje szerinte világos: „Dönthetnek arról, hogy milyen országot szeretnének: olyat, ahol kínai kommunista migránsegyetem épül, mert a milliós tandíjakkal nem valószínű, hogy lesznek ott magyarok, vagy egy Diákváros, amely megkönnyíti a vidéki diákok budapesti tanulmányait.” Márki-Zaynak trágárságokat ordibált be egy ellentüntető, erről itt írtunk bővebben.

Az ellenzéki politikusok buzdítottak mindenkit, aki még nem írta alá, hogy a következő napokban éljenek a lehetőséggel, az íveket nemsokára leadják.

Itt megtekinthetik a sajtótájékoztatót: