„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Az ellenzék jelentene veszélyt a jogállamra

16/02/2022 13:43

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergelytől legalább tízszer megkérdezték a szerdai kormányinfón, hogy mi köze a "gyermekvédelmi" törvénynek a jogállamisági mechanizmusról hozott ítélethez. A miniszter tartja magát ahhoz, amit Varga Judit elmondott, hogy valójában nem a jogállamiság, hanem a homofób törvényként elhíresült jogszabály az Európai Unió problémája. Egy kérdésben azért lát jogos kritikát "Brüsszelnél", azt nem tudja, hogy jön-e Trump, és sokszor felidézte Márki-Zay Péter fasisztázós-kommunistázós mondatát is. Varga Judittól nem lehetett kérdezni.

„Ma az tűnik a megalapozott feltételezésnek, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt nem írhatjuk alá a helyreállítási alap szerződését” – mondta Gulyás Gergely, akitől többen is megkérdezték, hogy a kormány szerint miért van köze a törvénynek a mai bírósági döntéshez. Varga Judit miniszter ugyanis rövid kormányinfós szereplése során ezt hangsúlyozta. (Az igazságügyi miniszter hamar távozott, kérdésekre nem válaszolt.)

Gulyás azzal folytatta: „Ma egyetlen dolgot tudunk biztosan mondani, hogy ellenünk kötelezettségi eljárás indult a gyermekvédelmi törvény miatt, majd nem írták alá a szerződést”.

Egyébként nem hiszi, hogy támogatásokat veszítenének az ítélet miatt, és úgy látja, az ellenzék jelentene veszélyt a jogállamra, például azzal, ha feles többséggel írná felül az alaptörvényt.

A Miniszterelnökség vezetője többször megismételte azt is, hogy a jogállamiság fogalmával vannak problémáik. Ugyanis az szerepel az uniós alapszerződésben, de a definíciója nem, ezért lehetnek viták. Független szervnek tartja-e az uniós bíróságot? – kérdezte a hvg. „Valószínűleg idegenben játszunk” – válaszolt Gulyás. Egy másik kérdésre pedig úgy fogalmazott: Brüsszel a baloldalnak szurkol, ez nem meglepő.

A miniszter szerint egy jogos kritikája van Brüsszelnek a közbeszerzésekkel kapcsolatban, az egy ajánlattevős közbeszerzéseknél, ebben az ügyben a kormány lép. Az egyszereplős közbeszerzések aránya magas, ebben vállaltunk csökkenést – közölte.

Ez is „politikailag érvényes” lesz?

Gulyás Gergely szerint jogi és politikai értelemben máshogy kell értelmezni a kormány népszavazásának végeredményét. Ha 3-4 millió egyirányú szavazat van, akkor azt nem lehet figyelmen kívül hagyni – mondta.

Völner-ügy

Vizsgálják-e, hogy a vesztegetési ügybe belebukott volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál kiszivárogtatott-e bármilyen lehallgatást? – hangzott a kérdés. Erre nincs bizonyíték, a hatóságok vizsgálódnak – válaszolta Gulyás.

Pedagógusok

A tanárok kéréseit jogosnak tartják, hiszen bérük emelkedése elmaradt a többi szektortól, ezért legalább 30 százalékos emelést ígér a kormány – mondja Gulyás. De azt kérik, hogy a jogszabályokat tartsák be, hiszen a bíróság kimondta, hogy jogellenes volt a sztrájkjuk. Az nem helyes, hogy azok, akik a következő generációt tanítják, nem tartják be a jogszabályokat. A sztrájk Gulyás szerint politikai akció. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy milyen szankciók érhetik a munkabeszüntető tanárokat, szerinte ez az igazgatók dolga.

Infláció, szja-visszatérítés, hatósági ár

A miniszter szerint nem hat a szja-visszatérítés az inflációra. A Reuters érdeklődött arról, hogy az szja-visszatérítés a kormány számításai szerint mekkora emelkedést okoz az inflációban; Gulyás szerint összesen 580-600 milliárdról beszélünk, míg a lakossági fogyasztás több ezer milliárd. Nulla környékén lesz a hatása – jelentette ki. Egyébként is, az infláció hamarosan vissza fog térni a tolerálható 2-4 százalék közötti sávba – vélekedett.

Szóba került a hatósági ár, ez Gulyás szerint „1990 után is” a magyar jog része, óvatosan kell vele élni, és bár a főszabály szerint nem szerencsés a piaci folyamatokba beavatkozni, de most szükség van közbelépésre. Probléma lehet néhány benzinkút bezárása, de nagyobb gond lenne, ha 540 forint lenne az üzemanyag ára, és 10 százalék felett lenne az infláció. A benzinkutakat nem kompenzálják, a bezáró kutakat átveszi a MOL – ismételte meg.

Ehhez kapcsolódik, hogy az élelmiszerárak maximálásának lejárata előtt két-három héttel dönt majd az esetleges hosszabbításról a kormány.

Ellenzék

Gulyás Gergely többször is azt mondta, hogy az ellenzék saját szavai szerint fasisztákat és kommunistákat is képvisel, ezzel Márki-Zay Péter legutóbbi kijelentésére utalt. Az előválasztás győztese azt mondta, a „Fidesz-közeli Munkáspártról és a Fidesz-közeli Mi Hazánkról” beszélt, amikor fasisztákról és kommunistákról volt szó. 

Köztársaságielnök-jelöltek

Róna Péterről, az ellenzék jelöltjéről is kapott kérdést Gulyást, erre úgy válaszolt: „ha nincs is olyan elítélő véleményem, mint Simor Andrásnak, de úgy gondolom, a két jelölt közül nem ő az alkalmasabb a feladatra”. Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy Novák Katalin azóta lemondott családügyi minisztert jelölik. Simor András volt jegybankelnök még korábban azt írta, Róna Péter „egy teljesen erkölcstelen figura”.

Ukrajnai magyarok

Gulyás azt is közölte, hogy „nem indítunk támadó háborút”, és azt is, hogy a kárpátaljai magyarokat diplomáciai eszközökkel védik.

Trump

Lazán kapcsolódik, de egy volt amerikai elnök, az első ciklusa után leváltott Donald Trump lehetne a Fidesz-kampány sztárja. Gulyás Gergely nem tudja, hogy a republikánus párt megosztó politikusa jön-e, mert nem ő szervezi az eseményt. Hozzátette: „De jelenleg nincs olyan hír, hogy jönne”.

Média

Gulyás Gergely szerint a nyugat-európai média nem olyan sokszínű, mint a magyar. Ennek mintegy alátámasztásaként a TV2 megkérdezte a minisztert: vajon direkt időzítette a választások előttre döntését az Európai Bíróság? A tárcavezető nem tudja, szerinte bármilyen forgatókönyv elképzelhető.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)