„Klubrádió
A lényeg

Varga Judit szerint az Európai Bíróság ítélete a "gyermekvédelmi" törvényről szól, nem a jogállamiságról

16/02/2022 13:13

| Szerző: Klubrádió

Varga Judit szerint nem a jogállamiság, hanem a "gyermekvédelmi" törvény az Európai Bíróság problémája. Az igazságügyi miniszter így reagált a kormányinfón arra, hogy Európai Bíróság elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel kapcsolatban. Varga nem válaszolt kérdésekre, beszéde után távozott az eseményről.

Az Európai Bíróság elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel kapcsolatban, ezzel törvényessé téve az EU szankcióit, amely arra vonatkozik, hogy „elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának a jogát azon kormányoktól, amelyek nem tudják garantálni, hogy a pénz annak menjen, akinek azt Brüsszelben szánták”. A bíróság tehát kimondta: jogszerűen fogadták el az úgynevezett feltételességi mechanizmust, amely alapján jogállamisági gondok esetén el lehet vonni támogatási pénzeket a kormányoktól, például a lengyel és a magyar kormánytól.

Varga Judit igazságügyi miniszter a szerdai kormányinfón reagált erre, szerinte „Brüsszel” a gyermekvédelminek nevezett (széles körben homofób törvényként ismertté vált) jogszabály miatt támadja Magyarországot. A miniszter azt mondta: a bíróság politikai döntést hozott a gyermekvédelmi döntés miatt, ezzel pedig politikai szereplővé vált.

Varga Judit úgy látja, négy éve is hasonló volt a helyzet, akkor a migráció kérdésében volt vita az EU és a kormány között, most pedig az „LMBT-propagandával” és a gyerekek szexuális felvilágosításával kapcsolatban. Aztán népszavazás és választás döntötte el a vitát a miniszter értelmezése szerint, és ez most is így lesz, mert, mint mondta, a magyar emberek döntését Brüsszelnek is tiszteletben kell tartania.

Zárszóként megismételte az üzenetét összefoglalva: a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság. Ahogy a 444 felhívja a figyelmet, ez volt az egyetlen mondat, amelyben kiejtette a jogállamiság szót, eddig egy szóval sem utalt arra, hogy miről is szól valójában az Európai Bíróság döntése. Varga Judit ezt követően távozott a kormányinfóról, nem lehetett hozzá kérdést feltenni. Amikor ezt a Népszava firtatta, Gulyás Gergely először elviccelte a dolgot, úgy fogalmazott: „Azt még tudomásul vettem, hogy a munkám egy részét elveszi, de hogy az egészet elvegye, az már sok lett volna”. Majd annyit mondott: a miniszternek hivatalos programja van.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)