„Klubrádió
Esti gyors

HÖOK: Ne küldjék haza a kollégistákat idős rokonaikhoz!

10/11/2020 21:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Bejelentették a kollégiumok kiürítését a koronavírus-helyzet miatt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a tavaszinál méltányosabb elbírálásban bízik, szerintük maradhatnának azok az egyetemisták, akik odahaza idős hozzátartozóval élnek egy háztartásában, hogy ne fertőzhessék meg őket, valamint azok is, akik az egyetemüknek otthont adó városban dolgoznak.

2020. november 10. Esti gyors / részlet, Budai Marcell, HÖOK (20.11.10.)
06:36
00:00

Várhatóan szerda éjfélig ki kell üríteni a kollégiumokat. Csaknem 60 ezer kollégista van az országban, és a kormány eddig még nem közölte a kiürítés részleteit az intézményekkel – mondta Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnöke. Tavasszal volt arra lehetőség, hogy aki kérvényt nyújtott be, annak a rektor engedélyezze a maradást. Azt se tudni egyelőre, hogy hányan maradhatnak a kollégiumokban, de bíznak benne, hogy az erről szóló döntés humánusabb lesz, mint tavasszal – tette hozzá.

Készítettek egy online felmérést, amelynek adatai szerint a hallgatók 80 százaléka azt támogatta, hogy álljanak át online oktatásra, azonban főleg járványügyi és nem tanügyi okokból. Rákérdeztek a kollégiumokra is, ebben megosztottak voltak a válaszadók, nagyjából 50 százalék mondta, hogy szeretne maradni, 50 százalék pedig hazamenne. A HÖOK javaslata az volt, hogy jobb, ha a kollégiumok nyitva maradnak, de a miniszterelnök bejelentése „nem feltétlenül ebbe az irányba mutat”.

A tavaszi félévben azok maradhattak a kollégiumokban, akik utcára kerültek volna, és bíznak benne, hogy ez a kör most bővülni fog – közölte Budai Marcell. Egyrészt azért, mert a tavaszihoz képest változott a felfogás, a gazdaság megóvása előtérbe került. A hallgatók csaknem 50 százalékának állandó munkája van, így sokan, ha elhagyják az egyetemvárosukat, a munkájukat is elveszítik. A másik pedig a fiatalok átfertőzöttsége, tavasszal még nem terjedt igazán a fiatalok között a vírus, most viszont rosszabb a helyzet. Azt jobb lenne elkerülni, ha idős nagyszülőkhöz, beteg hozzátartozókhoz vigyék haza a vírust tünetmentes fertőzőként. Megoldás lett volna, ha őket gyorstesztekkel letesztelik. Szerintük, ha valaki például a 85 éves nagymamájával egy háztartásban él, annak ezt a rektori méltányosságot meg lehet adni, hogy maradjon a kollégiumban.

A Telex számolt be arról, hogy nem mindenki bírta idegileg a feszültséget, a BME Schönherz kollégiumában több szobát szétvertek, miután megjelent a kitürítésről szóló döntés. Erről egyelőre a HÖOK is csak annyit tud, hogy ezekkel a hallgatókkal szemben fegyelmit indított a műszaki egyetem.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. november 10., kedd 18.35
Műsorvezető: Kárpáti Iván

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás