„Klubrádió
Hetes Stúdió

Határok, háború, autokrácia, pedagógusok – Hetes ajánló

11/02/2023 11:47

| Szerző: Klubrádió

Orosz előrenyomulás a háborúban, amely "az autokrácia és a demokrácia között is dúl" egy Nobel-békedíjas szervezet képviselője szerint, oktatásügyi konferencia tankerületek nélkül és meenkültügy az Európai Unióban – ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

2023. február 11. Hetes Stúdió (2023. február 11., szombat 15:00)
52:42
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter

A határvédelem megerősítése, őrtornyok, szigorú ellenőrzés, talán még kerítések is, bár ez nem biztos – az uniós csúcs a gyorsított és méltányos menekültügyi eljárások mellett erről, és a kibocsájtó országokkal sokkal keményebb tárgyalásokról is döntött. Átfogó menekültügyi jogszabály még mindig nincs. Lattmann Tamás nemzetközi jogászt kérdeztük.

Nemzetközi migrációs válságkezelési gyakorlat Magyarorszá
 
 Illegális határátlépők feltartóztatását gyakorolják a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak részvételével zajló migrációs válságkezelési gyakorlat résztvevői a honvédség veszprém-újmajori gyakorlóterén 2019. október 17-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás
 

Az ukrán erők nagyon nehéz helyzetben vannak a Donbaszban, fogalmazhatunk úgy is, hogy vesztésre állnak, bár az orosz előrenyomulás még nem nevezhető gyors és elsöprő offenzívának. Kijev szerint márciusra el kell érniük a donyecki és luhanszki közigazgatási határokat. A nyugati technika ukrán használatára még várni kell. Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője segített áttekinteni a helyzetet.

Ukrajnai háború
 
Ukrán katona 120 mm-es aknavetővel lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2023. január 11-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
 

"Sajnálom, hogy a magyar kormány nem segíti az ukránok harcát az autokrata Putyin ellen, mert ez a háború nemcsak Oroszország és Ukrajna között dúl, hanem az autokrácia és a demokrácia között is" – nyilatkozta rádiónknak a Nobel-békedíjat tavaly elnyert ukrán Polgári Szabadságjogokért Központjának igazgatója, Oleksandra Matviichuk. Csernyánszky Judit interjúja.

Hiába kaptak meghívást, a tankerületi központok vezetői nem jelentek meg a tanszabadság és az iskolai autonómia visszaállításáról szóló konferencián, amelyet az Oktatáspolitikai Műhely rendezett. A pedagógus szakszervezetek mellett viszont a vitán számos pedagógus és önkormányzati képviselő is részt vett. Bodnár Barna összefoglalója.

 
Dévényi István, Szénási Sándor, Józsa Márta, Horváth Gábor, Bolgár György
Klubrádió
 

A második órában szokás szerint megbeszéltük a hetet: vendégünk volt Dévényi István, a Magyar Hang munkatársa és Horváth Gábor, a Népszava főszerkesztő-helyettese.