„Klubrádió
Esti gyors

Ki fog holnap tanítani? – Kárpáti Iván jegyzete

31/01/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ez a generáció most tanulhatja meg, hogy mi is lenne a demokrácia, a jogállam, hogy kell kiállni magunkért, és akkor majd 10-15 év múlva ők már más országot csinálhatnak… ha maradnak.

2024. április 26.
00:00
00:00
Orbán Viktor kifárasztásra játszik és nyerésre áll. Elszánt tanárok, szülők, gyerekek álltak ki ma is egymás mellett. Kevesen. A pedagógusok elsöprő többsége most sem lépett és a gyerekekben, szülőkben is ott a fásultság, hiszen nem történt semmi. Ülünk pont tegnap a lányom gimnáziumában a szülői értekezleten. Osztályfőnökük ma legálisan sztrájkolt, korábban viszont „engedetlenkedett”, ezért bármikor kirúghatják. Az új taktika a hatalom részéről az, hogy nem 15 napon belül, hanem lebegtetik. Lehet év végén, lehet soha.

Érdekes vita alakult ki a szülők között arról, hogy mennyire kell ebbe belevonni a gyerekeinket. Volt olyan, aki szerint a kölyköket ideológiai, politikai akciókba nem szabad belevinni, de a maga részéről az első sorban vonul ha kell. Mások szerint ez a generáció most tanulhatja meg, hogy mi is lenne a demokrácia, a jogállam, hogy kell kiállni magunkért, és akkor majd 10-15 év múlva ők már más országot csinálhatnak… ha maradnak.

Aztán ott van az a probléma is, hogy vannak tanárok, akik ma megtartották az órájukat – ahogy korábban is ilyen helyzetben – és azokkal a gyerekekkel is megíratják a következő héten a dolgozatot az új anyagból, akik szolidaritásból a sztrájkolókkal nem mentek be. Na, ilyenkor mi legyen? A fiatal osztályfőnök pedig erre nem tud mit mondani, feszeng, mit is mondhatna. Pár nap múlva elmegy az iskolából az a matektanár, aki a lányom szerint két felkészítő órán többet tanított neki, mint bárki valaha. Megmagyarázhatatlan, de a helyére egy fiatal érkezik – FB-képe alapján nem lehet sokkal idősebb, mint akiket tanítani fog -, aki ilyen körülmények között is megpróbálkozik ezzel a pályával és nem ő az egyetlen, van még olyan tanára a gyereknek, aki szintén a gyerekem lehetne. Nem tudom mennyi időt adnak maguknak, nekünk, ennek az egész torz rendszernek. Valószínűleg már nem annyit, mint az őket megelőző pedagógus generációk és utánuk még kevesebben jönnek.

Az utolsó lassan lekapcsolja a villanyt. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. január 31-i Esti gyorsban hangzott el.