„Klubrádió
A lényeg

Az USA fejlesztési ügynökségének vezetője szerint aggasztóan alakulnak az amerikai–magyar kapcsolatok

11/02/2023 00:17

| Szerző: Klubrádió

Samantha Power, az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének vezetője, az amerikai külpolitika befolyásos szereplője szerint a magyar kormánynak az élet minden területét átpolitizáló gyakorlata megosztó és káros. Az oroszok Ukrajna ellen indított háborújáról azt mondta: "Világosan kell beszélnünk. Ez a jó és a rossz harca".

Az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője kétnapos látogatásra jött Magyarországra – számolt be a 444. Ez idő alatt Samantha Power civil szervezetek vezetőivel, gimnazistákkal, az LMBTQ-közösség tagjaival, újságírókkal és kormánytagokkal (név szerint Varga Judit igazságügyi és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel) is találkozott, illetve sajtótájékoztatót is tartott a Szabó Ervin Könyvtárban.

A látogatás oka, hogy a USAID decemberben újraindította tevékenységét a közép-európai térségben, így Magyarországon is, aminek keretében „a jogállamiság védelmén, a demokratikus intézmények, a civil társadalom, valamint a független média megerősítésén dolgozó, független magyar partnerszervezeteket támogat”.

A sajtótájékoztatón a 444 tudósítása szerint Power előbb megköszönte a magyar mentőalakulatok törökországi munkáját, majd kifejtette, hogy aggasztóan alakulnak az amerikai-magyar kapcsolatok, és hogy a magyar kormánynak az élet minden területét átpolitizáló gyakorlata megosztó és káros. Ezt követően pedig bejelentette, hogy 20 millió dollárral fogják támogatni a demokratikus intézményrendszer jobb működéséért, valamint a jogállamiságért küzdő civil szférát és a független médiát a közép-európai térségben. Mindehhez hozzátette, hogy az amerikai kongresszusban erről kétpárti döntés született, ami azt jelenti, hogy a kormányzó demokraták mellett a republikánusok is rábólintottak.

Az AFP kérdésére, miszerint mit gondol arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter érdektelennek nevezte, David Pressman amerikai nagykövet véleményét a magyar belpolitikáról, a diplomata elmondta: a mindenkori nagykövet mindig az Egyesült Államok elnökének véleményét tolmácsolja, az amerikai értékeket és érdekeket képviseli, és célja, hogy elősegítse az amerikai–magyar kapcsolatok javulását.

„Azt is tisztán kell látnunk, mi történik a szomszédban: Oroszország éveken át hazudott a szándékait illetően, és közel egy éve nyers pusztítást végez egy szuverén ENSZ-tagországban; szándékosan infrastruktúrákat rombol le a tél és a legnagyobb hideg közepén. Ahonnan az oroszok kiszorultak, tömegsírokat hagytak maguk után. Világosan kell beszélnünk. Ez a jó és a rossz harca. Háborús bűnöket követnek el civilekkel szemben a szomszédban. Pressman nagykövet ez ellen szólal fel, és ezzel kiáll a demokratikus értékek és az emberi jogok képviselete mellett” – tette hozzá.

Végül Power nemleges válasszal megnyugtatta a kormánypárti Magyar Nemzet újságíróját is, aki azt szerette volna megtudni, hogy találkozott-e ellenzéki politikusokkal. Mint elmondta, az USA nem támogat sehol sem ellenzéki pártokat, ám független intézményeket és a demokrácia, valamint a jogállam erősítését célul kitűző szervezeteket annál inkább.

(Kiemelt kép: United States Mission Geneva / Flickr.com)