„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Vajon meglágyítják a pofonok Orbánékat?

16/10/2019 14:22

| Szerző: Klubrádió

Még válaszra vár, milyen hatással lesznek a fideszes rezsim viselkedésére az önkormányzati választáson elszenvedett vereségek Budapesten és több nagyobb településen is. Borkai Zsolt győri polgármester politikai túlélése a kormánypárt kvázi hozzájárulásával, azt mutatja, az orbáni hatalom nem épp azt tervezi , hogy visszafogja magát a jövőben – véli Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a napokban több, korábban nem ismert visszás esetre is felhívta a figyelmet a Borkai-ügy kapcsán.

2019. október 16. Reggeli gyors-részlet/Interjú Hadházy Ákossal (19.10.16.)
08:17
00:00

Nagyon érdekes kérdés, hogy az önkormányzati választás után a Fidesz rájön-e, azért kapta a pofont Budapesten és sok más településen is, mert túl sokat lop, és ezért visszafogja magát, kevesebbet vesz el majd a közösből, kevésbé lesz arrogáns, vagy ellenkezőleg – az lesz számára a tanulság, hogy még keményebbnek kell lenni. Az hogy a Fidesz Győrben megengedte, Borkai Zsolt polgármester maradjon, sajnos az utóbbit vetíti előre – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus megjegyezte, a fideszes hatalmi rendszer lényege, hogy tagjai bármennyit lophatnak, amíg lojáslisak maradnak a rezsimhez. A másik fontos elv pedig a „zsarolni és zsarolva lenni”. Épp most a győri esetben is kérdés, hogy a lebukott politikus miket tudna mondani a többi „elvátrsról”, ha teljesen ellehetetlenítenék. Ez a fajta összefogás tartja egyben a rendszert – tette hozzá.

Egymilliós fizetés, nulla bevétel

Hadházy a napokban több, korábban nem ismert visszás esetre is felhívta a figyelmet a Borkai-ügy kapcsán. Az még a választások előtt kiderült, hogy Borkai Ádámnak havi egymillió forintos jövedelme van ügyvezetőként egy olyan cégből, amelynek tulajdonosa Rákosfalvy Zoltán ügyvéd. Utóbbi az a személy, aki Borkai Zsolt mellett szintén részt vett a korrupciós vádakat is felvető elhíresült adriai orgián, és korábban milliárdokat kereshetett az Audi üzembővítését megelőző, a győri önkormányzat közreműködésével bonyolított földügyleten.

A Borkai Ádámot foglalkoztató cég másik fontos jellemzője, hogy 2016 és 2018 között semmilyen bevétele nem volt, tehát olybá tűnik, az egyébként passzív vállalkozás fő funkciója, hogy a polgármester fiának gyakorlatilag a semmiért rendszeresen jelentős juttatást biztosítson. A folyamatos veszteséget úgy finanszírozhatja a cég, hogy a tulajdonos beletett körülbelül 80 millió forintot. Ebben az ügyben Hadházy Ákos már feljelentést tett.

Közpénzből fizetett engedély nélküli kézis vezető – aki focista

Az október 13-ai önkormányzati választások után pedig az ellenzéki politikus annak is utánajárt – bárki által elérhető adatok alapján –, hogy Borkai Ádámnak további jelentős jövedelme származhat a Győri Audi ETO Kézilabda Clubjától, amelynek honlapján a „nemzetközi kapcsolatok koordinátoraként” szerepel. A csapatnak egyébként Borkai Zsolt polgármesterként idén márciusban 13 millió forint önkormányzati támogatást javasolt, a szokásos évi juttatáson felül.

Az eredetileg focista Borkai Ádám megjelenik a győri női kézilabdacsapat 2019/2020-as szezonra szóló, TAO-, vagyis állami támogatás iránti kérelmében is, mint „technikai vezető”. A dokumentum szerint két ember fizetését oldják meg felerészben a sportcsapatoknak felajánlott társasági adóból: Bartha Csaba klubelnökét és Borkai Ádámét. Kettejük teljes, éves bérköltsége 21,9 millió forint, aminek tehát a kérelem szerint a fele lenne a közpénzből kért támogatás.

Két embernek ez átlagosan havi bruttó 900 ezernél többet jelentene, a teljes összeg megosztásáról azonban nincs adat. Az viszont kiderül a kérelemből, hogy a focista Borkai Ádámnak nincs licensze, vagyis szakmai jogosítványa, annak beszerzése még folyamatban van.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Hadházy Ákossal
2019. október 16., szerda 08.35
riporter: Para-Kovács Imre