„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Az új letelepedési kötvények egy gigantikus kínai hitelt fedezhetnek

20/11/2023 18:55

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az új magyar letelepedési kötvény bárkinek lehetővé teszi, hogy 250 ezer dollárért cserébe az egész schengeni övezetre érvényes tartózkodási engedélyt szerezzen – mondta Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő az Esti gyors című műsorban arról is beszélt, hogy a magyar kormány próbálja az elmaradó uniós támogatásokat pótolni, és ennek érdekében hajlandó kiárusítani az országot Kínának.

2023. november 20. Esti gyors-részlet (2023.11.20.) Hadházy Ákos
06:45
00:00

250 ezer dollárért cserébe bárki kaphat Magyarországon olyan letelepedési kötvényt, ami az egész schengeni övezetre érvényes tartózkodási engedélyt biztosít az adott személynek – mondta Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő. A tervek szerint a fenti összeget az igénylőnek egy fideszes befektetési alapba kell befizetni, ezek közül a legnagyobbak például Tiborcz Istvánhoz köthetőek – tette hozzá.

Hadházy megdöbbent azon, hogy az új letelepedési kötvényt – ami nem más, mint a korábbi letelepedési kötvény megismétlése – néhány héttel azután jelentette be a kormány, hogy annak delegációja kiment Kínába "kuncsorogni". A képviselő szerint nyilvánvaló, hogy a kormány próbálja az elmaradó uniós támogatásokat pótolni, és ennek érdekében hajlandó kiárusítani az országot Kínának.

Orbán Viktor Kínában
 
Orbán Sencsen Kína
 
Sencsen, 2023. október 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Meng Fanli, a Sencsen Városi Pártbizottság titkára (b) megbeszélésük előtt a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én.
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Hadházy kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy a kormány kb. 10 milliárd dolláros hitelfelvételről tárgyalt a kínai bankokkal, azonban az okozott problémát számukra, hogyan hozzák be ezt a pénzt az országba anélkül, hogy az növelné az államadósságot. Erre jött megoldásul az új letelepedési kötvény – mondta Hadházy. Hozzátette, ennek értelmében 40 ezer kínai állampolgárnak kellene letelepedési kötvényt vennie, hogy összejöjjön magyar államnak a 10 milliárd dollár.

Ha az Európai Unió nem fog tudni hozzászólni egy ilyen egyértelmű ügyhöz, akkor igaza van Orbánnak abban, hogy az Európai Unió életképtelen – véli Hadházy. Hozzátette, már az első letelepedési kötvénynél is mérlegelniük kellett volna, hogy Magyarország gyakorlatilag egy trójai falóként működött az Unión belül, hiszen bárki letett egy bizonyos összeget – legyen az orosz maffiózó, bármilyen kém vagy bűnöző, szabadon bejöhetett Magyarországra és így az Európai Unióba is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Hadházy Ákossal
2023. november 20., hétfő 18:30
Riporter: Dési János