„Klubrádió
Hetes Stúdió

A mészárosítás mindennapjai – Dési János jegyzete

18/11/2023 15:11

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Így fent bedobjuk a rendszerbe a mi közös pénzünket, lent az kicsöpög, mit csöpög, folyamként rohan, abba a zsebbe, amely valahol Orbán nadrágja körül végződik. És most még az áfát is meg lehet hozzá takarítani, vagyis még kevesebb jut "humánerőforrásra" az iskolába és több marad abba a feneketlen zsebbe. Mindeközben a kevésbé iskolázottak körében megint nőtt a Fidesz népszerűsége egy picit.

2023. november 18. Hetes Stúdió-részlet (2023.11.18. Dési János jegyzete)
04:11
00:00

„Az itteni humánerőforrás alakulása miatt két matektanár éppen elment. Nem az az irány, hogy csoportbontások legyenek”
– fogalmazott valami tankerületi tótumfaktum a minap, s ezzel felsejlettek a késő Kádár-kori kabarék legszebb pillanatai, ahol a probléma keze betette a lábát. A csinovnyik, aki megmagyarázza a rendszert. A „humánerőforrás alakulása” – aha. Persze azt mégsem mondhatja, hogy az úgynevezett státusztörvénnyel jó alaposan megszívattuk a kedves tanár kollégákat. Akik közül néhányan, akiknek maradt önérzete és lehetősége – ilyenek a matekosok – szépen lelépett. Ezzel a magyar oktatásügy rengeteget spórol. Ami fontos is, hiszen a tankerületi tótumfaktumok részére most rendelnek közel 2 milliárd forintért elektromos meghajtású autókat. Mégsem mehetnek gyalog a kedves szülők közé, hogy bejelentsék: az informatikai tagozat, amit meghirdettek, az ám csak vicc volt. Hahaha. Csak nem bevettétek? Úgy kellett, úgy kellett, káposztába hús kellett.

Az az 500 ezer és másfél millió közötti jutalom, ami a markukat ütötte tótumfaktuméknak, meg csak azért van, hogy ezzel is froclizzák a kedves kollegákat, akik ki merészeltek állni, na nem túl nagy számban, de mégiscsak a jogaikért.

Nyilván a közoktatás lerohasztása semmiféle összefüggésben nem áll azokkal a felmérésekkel, amelyek szerint minél alacsonyabb iskolázottságú valaki, annál nagyobb eséllyel szavaz a Fideszre. Már csak azért sem, mert a tankerületi tótumfaktumok mind diplomás, talán többdiplomás, esetleg még nyelveket is beszélő emberek. Három az egyhez adom, hogy na hova szavaznak.

Közben az üzlet megy tovább. A világ egyik legjelentősebb pénzügyi hírügynöksége szerint az Orbán-család is megjelent a Ferihegyi reptér visszavásárlása körül, a fejedelmi vő egyik cégének a személyében. Most emelje föl a kezét, aki ezen meg van lepődve. Mert lehet, hogy az iskolaügyben momentán humánerőforrási fennforgás van, de például Mészáros Lőrinc azon vállalkozása, amely megkapta az autópályák kezelését, már a harmincötből az első évben jelentős profitot ért el. Ami nagy megkönnyebbülés nekünk.

Ráadásul az ötödik kerületi önkormányzat csökkentette a Habony-művek kaszinóinak építményadóját – nem egy nagy összeg ez – de manapság már az efféle gesztusok is jól jönnek.

Egy füst alatt a kormány – élve egy EU adta lehetőséggel, hogy bizonyos kijelölt termékek áfáját nullára csökkentheti – a napilapokét tette ebbe a kategóriába. Nem a tejet, a kenyeret, vagy a gyereksapkát. A napilapokat, amely termék piacának nagy részét Mészáros Lőrinc egyik cége uralja. Hiszen szinte az összes vidéki napilapot mészárosították.

A mészárosítás valószínűleg azt jelenti, hogy ez is Orbánnak fial valahogy.

Ezek a vidéki napilapok mára szégyenteljes és aljas propagandakiadványokká züllöttek – szerencse, hogy állami hirdetés akad még bele, ha olvasó egyre kevesebb is.

Így fent bedobjuk a rendszerbe a mi közös pénzünket, lent az kicsöpög, mit csöpög, folyamként rohan, abba a zsebbe, amely valahol Orbán nadrágja körül végződik. És most még az áfát is meg lehet hozzá takarítani, vagyis még kevesebb jut „humánerőforrásra” az iskolába és több marad abba a feneketlen zsebbe.

Mindeközben a kevésbé iskolázottak körében megint nőtt a Fidesz népszerűsége egy picit.

Ügyes, mondhatnánk. Ügyes.

Dési János jegyzete a Hetes Stúdió 2023. november 18-i adásában hangzott el.