„Támogassa
A lényeg

Tiborcz jól járhat a gazdasági bevándorlókkal

20/11/2023 09:18

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlanalapok is sokat nyerhetnek az idegenrendészeti törvény "szigorításában" megjelenő újabb, a korábbi aranyvízumhoz hasonló letelepedési programon.

November 9-én egy kormányinfón jelentették be, hogy szigorítják az idegenrendészeti törvényt a növekvő migrációra hivatkozva. Bár leginkább korlátozások szerepelnek a változtatásokban, van olyan terület, ahol épp új lehetőségeket nyit a törvénymódosítás. Ilyen a „vendégbefektetői jogviszony” megteremtése.

Ez kilencven napot meghaladó tartózkodásra, többszöri beutazásra ad lehetőséget, de ennél fontosabb: feljogosít vendégbefektetői tartózkodási engedély igénylésére, ami gyakorlatilag szabad- ki és beutazást jelent Magyarországra – írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a megoldás hasonlít a 2012 és 2017 közti, Rogán Antal nevéhez kötődő letelepedési kötvényes rendszerre. Annak lényege az volt, hogy letelepedési- vagy tartózkodási engedélyt kapott az az EU-n kívülről érkező állampolgár és családja, aki 250-300 ezer euróért vásárolt magyar államkötvényt. Így körülbelül 20 ezer harmadik világbeli, kínai, orosz, arab – akár nemzetbiztonsági kockázatot jelentő – személy juthatott be az EU-ba.

A jelenlegi módosítás értelmében a jogviszonyt háromféle módon lehet megszerezni.

Ha valaki

  • legalább 250 ezer euró összegű befektetési jegyet vesz,
  • legalább 500 ezer eurót érő ingatlant vásárol,
  • vagy minimum egymillió eurós támogatást ad „a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézmény részére”.

A Népszava arra is kitér, hogy a jegybank honlapján jelenleg 24 alapot tartanak nyilván. A lista élén pedig éppen a Tiborcz Istvánhoz köthető két alap áll, a Central European Ingatlanalap (CEI) és a Diófa Thales.