„Támogassa
Reggeli gyors

Székely: Képzett munkaerőre kevésbé van szükség a futószalag mellett

16/05/2023 13:49

| Szerző: Klubrádió/Döbrőssy Viktória

Az elmúlt években a kormány sokat tett az idegen munkavállalók elismertsége ellen, most azonban jobban kellenek, mint valaha – véli Székely Tamás szakszervezeti vezető.

2023. május 16. Reggeli gyors - részlet Székely Tamás 23.05.16.
08:54
00:00

Régebben írtunk már róla, hogy egyre több vendégmunkás érkezik az országba.

A vállalatok a magyar munkavállalók helyett egyre inkább a külföldről kölcsönzött munkavállalókra támaszkodnak. A keleti országrészben az országos átlag duplája a munkanélküliségi ráta, az itt működő vállalatok azonban többnyire nem a régióban rendelkezésre álló munkaerőt tanítják be, hanem külföldi vendégmunkásokat vesznek fel – írja a Népszava

Székely Tamással, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségének tagjával, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnökével beszélgettünk, a keddi Reggeli gyorsban a tendenciáról.

Statisztikák szerint ugrásszerűen megnőtt, illetve a várakozások szerint tovább fog nőni a vendégmunkások száma.
Székely Tamás elmondta, ez egy kényszer helyzet, ugyanis több százezren hagyták el az országot, ami nyilvánvalóan nagy munkaerő kiesést okozott.

A műsorvezető, Dési János megjegyezte, itt is van munkaerő tartalék, csak a külföldi munkások olcsóbbak, képzettebbek, illetve ritkán reklamálnak, ha munkajogi probléma éri őket.

Ezzel kapcsolatban Székely elismerte, él a sztereotípia, hogy a harmadik országbeli munkavállalók a magyarok által el nem végzett munkát látják el, pl. köztisztaság. Szerinte mégsem erről van szó. A feldolgozóiparban van jelentős munkaerőhiány, amit a kormány különböző törvénytervezetekkel, megpróbál orvosolni. Vendégmunkásokat behívni a leghatékonyabb megoldás, ugyanis olcsó és egyszerű olyan országból pótolni a munkaerőt, ahol túlnépesedés van, és ezeket a feladatokat könnyen, alacsony bérért is elvállalják. „A magasan képzett munkaerőre kevésbé van szükség egy akkumulátor gyár vagy sormunka esetében.” – magyarázta.

A törvénytervezet arra is gondosan ügyel, hogy a vendégmunkások semmi esetre se maradjanak itt: egy körben maximum három évig lehet harmadik országbeli munkavállalót foglalkoztatni. A tervezett szabályozás tehát nem teszi lehetővé letelepedést, illetve azt is tiltja, hogy családtagok jöjjenek a munkavállalóval. Ez egyértelműen sugallja, hogy a kormányzat szeretné külföldi kolóniák, szigetek kialakulását megakadályozni az országban.

Nehézség azonban, hogy az államvezetés sokat tett az elmúlt években idegen munkavállalók elismertsége ellen. Ennek eredményként nagyon komoly idegengyűlölet alakult ki. Emiatt azokon a munkahelyeken, ahol több harmadik országbelit foglalkoztatnak, kulturális és munkahelyi feszültségek is kialakultak – mondta Székely.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Székely Tamással
2023.05.16., kedd 6:50
Riporter: Dési János