„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha nem hagynak úgy szülni, ahogy szeretnél...

4/05/2022 13:14

| Szerző: Klubrádió

Az intézményekben kifejezetten feudálisak a viszonyok, néha olyan mintha több száz évvel mennénk vissza, mondta Keszler Viktória, a "szülészeti erőszak" ellen tüntetést szervező Másállapotot a szülészetben! mozgalom tagja.

2022. május 04. Reggeli gyors - részlet 22.05.04. Keszler Viktória
06:09
00:00
A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom május 8-án 16 órától megmozdulást szervez a budapesti Kossuth téren azért, hogy felhívja a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra és a régóta fennálló problémák káros következményeire.

A hat éve működő szervezet a Mércéhez eljuttatott értesítőjében úgy fogalmaz, hogy a jelenlegi szülészeti ellátásban mindennaposak a tájékoztatás és engedély nélkül végzett ártalmas és szenvedést okozó gyakorlatok, így például a kisbabák elválasztása az anyától, vagy az apák kirekesztése a szülőszobából. A mozgalom megállapítja, hogy ugyanilyen súlyos gondot jelent a szülészeteken dolgozó ápolók és orvosok kiégése is.


Az a legfőbb baj, hogy – bár vannak nagyon jó szándékú szakemberek, hivatalnokok, döntéshozók –, de valahogy az ellátásban mégsem mindenki végzi el jól a feladatát, ami ahhoz vezet, hogy a tudományos eredmények nem épülnek be az ellátásba. Az egészségügyben ez rendkívül a húsunkba vág, hiszen annak senki sem örül, hogy ha az ő vagy a gyermeke testén valami kifejezetten káros és igazolt beavatkozást hajtanak végre. Mi azt tapasztaljuk, hogy a magyar gyakorlatban vannak rendkívül elmaradott eljárások, harminc évvel ezelőtti beavatkozásokat végeznek a lányaink, feleségeink és nővéreink testén. Ami még ennél is nagyobb probléma, hogy amikor – akár egy minisztériumi döntés alapján – megszületik a változás igénye, kiderül, hogy az intézményekben kifejezetten feudálisak a viszonyok, néha olyan mintha több száz évvel mennénk vissza. Ezzel természetesen nem a szakembereket akarom bántani, mert köztük is vannak, akik a rendszer áldozatai, de könnyen megtörténik a szülészeti ellátásban, hogy egy panasztétel után jön egy minket visszaigazoló állítás (például a tiszti főorvos asszony azt mondja, hogy tényleg be kellene engedni az apákat a szülésre), és ennek ellenére a szülőszobán úgy kezelik, mintha ez nem történt volna meg. A szakmában van egy olyan erő, ami a változtatásokat visszaveti, így nagyon nehéz a magyar nők helyzete – mondta Keszler Viktória, a Másállapotot a szülészetben! mozgalom tagja a Reggeli gyorsban.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Keszler Viktóriával
2022. május 04., kedd 08:47
Műsorvezető: Para-Kovács Imre