„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Golyóálló mellény és futócipő is készülhet a pókselyemből

23/03/2021 08:51

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Sokaknak egy pók látványa egyenesen rémisztő. A pókoktól való viszolygás, rettegés az arachnofóbia. De vajon jogos-e a pókoktól való félelem? Samu Ferencet, a pókok ismert hazai szakértőjét kérdeztük.

2021. március 16. Ötös- Samu Ferenc (21.03.16.)
12:28
00:00
A pókok nem rovarok, a pókok az ízeltlábúak törzsén belül a pókszabásúak osztályába tartoznak. Úgynevezett csáprágójuk van, amit úgy kell elképzelni, mint az egymással szembe működő csípőfogókat, melyek hegyes végéből méregcsatorna nyílik, ennek tövében van egy méregmirigy, ami mérget termel, ez pedig arra szolgál, hogy a pók természetes zsákmányát a rovarokat "hatástalanítsa". A pókok lábaiban sok érzékelősejt található, így érzékelik a nedvességet, a hőmérséklet-változást és a rezgéseket is. A közvélekedéssel ellentétben a pók természetes zsákmányai között az ember nem szerepel.

A pókoktól való félelem nem jogos – szögezte le Samu Ferenc biológus, az MTA doktora.
A pókok alapvetően nemkívánatos felületnek érzékelik az embert, az emberi test olyan hatalmas számukra, hogy átlátni sem tudják, ezért inkább, ha tehetik, elkerülik. Erről a jelenségről könnyen megbizonyosodhatunk, amikor letesszünk a kezünket egy pók felé, ő azt rögtön érzékeli, és más irányt vesz.

Samu Ferenc elmondta, hogy az a városi legenda, amely szerint élete során minden ember alvás közben számos pókot lenyel, nem igaz. Pontosan azért, mert a pók elkerüli az embert. Hamis állítás az is, hogy éjszakánként pókok potyognának a fejünkre.

Bár a New York Times közvélemény-kutatása alapján az emberek többsége azt is gondolja, ha reggel valamilyen csípéssel ébred a testén, az mindenképpen póktól származik, ez sem igaz. A pók csak akkor csípi meg az embert, ha szorult helyzetben érzi magát és onnan nem tud szabadulni. A hazánkban élő pókok többsége ráadásul kisebb méretű, ezért nem képes átharapni az emberi bőrt.

A szakértő elmondta, hogy egy nemzetközi tanulmány szerint a pókok évente fél- és egymilliárd tonna közötti súlyú rovart esznek meg bolygónkon, tehát a természet körforgása szempontjából elengedhetetlenül hasznosak.
Érdekességként hozzátette, hogy a pókok selymével a tudósok már régóta kísérleteznek; bár még ipari mennyiségben nagyon nehéz lenne előállítani, készült már belőle golyóálló mellény és futócipő is.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2021. március 16., kedd 10:00