„Klubrádió
Reggeli gyors

Financial Times: Orbán otthonához közel robbant a pedofil-botrány

11/04/2024 09:04

| Szerző: Csernyánszky Judit

Bicskén az emberek többsége Orbán pártját fogja és szerintük semmilyen bűncselekmény nem történt a faluban. Orbán testvére által alapított birkózó klub gyakran tartotta edzéseit a gyerekotthonban, s az árvák a futball akadémián is rendszeresen sportoltak. Általában Vásárhelyi és Kónya kísérték az edzésre a gyerekeket – derült ki a Financial Times riportjából.

2024. április 11. Reggeli gyors - részlet (2024.04.11.) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:43
00:00

"Azért gyűltünk össze, hogy a demokráciát végérvényesen megbuktassuk!"

A Trump támogatását megerősítendő budapesti toborzó nagygyűlés, a CPAC a NL Times szerint szélsőjobbos és fölöttébb ellentmondásos rendezvény. S ugyan csak a jövő héten tartják (április 25-26.), már tudni lehet, hogy a legutóbbi holland választásokon győztes Geert Wilders, aki másodszori nekifutásra sem tudott összehozni egy koalíciós kormányt, így bedobta a törülközőt – meghívott előadóként Budapesten lesz.

Sőt a NL Times úgy tudja, a sajtót – például a belga és a holland média meghatározó szereplőit – sem engedik be beszéde idejére, olyannyira titkos és zártkörű lesz. Pontosítsunk: a szervezők szigorúan tartják magukat a szabályhoz: a CPAC Woke-mentes terület lesz Budapesten. Ha nagyon egyszerűen szeretnénk meghatározni a woke idelógiát, akkor megfordítanám a CPAC eszmeiségének megfelelően: tehát azok nyerhetnek bebocsáttatást a rendezvényre, akik tagadják a faji egyenlőséget, a nemek közti egyenlőséget és a nem fogadják el a másság létezését. (Megjegyeznénk, elméletileg a tudósító újságíró a szakmai elvárásoknak megfelelően nem lehet elkötelezettje sem a woke, sem a woke-tagadó ideológiának. Kis bukfenc van a szervezők logikájában, de kitalálták, hogyan lehet a sajtót korlátozni a munkájában. Ahogy teszi ezt a kormány a parlamentben és úgy általában a médiapolitikájával.)

A NL Times felidézi a CPAC 1974-es kezdeteit és megállapítja, hogy az utóbbi időben a fehérek felsőbbrendűségét hirdető eszmék legmeghatározóbb letéteményese lett. Nem kis megrökönyödést váltott ki a legutóbbi, amerikai konferenciájukon, hogy az ott felszólaló Jack Posobiec így üdvözölte a résztvevőket: Isten hozta önöket a demokrácia végét hirdető eseményen. Azért gyűltünk össze, hogy a demokráciát végérvényesen megbuktassuk! Ezen a CPAC rendezvényen nevezetesen jelen volt Donald Trump, az argentin elnök, Javier Milei és Liz Truss is, akinek sikerült 8 héten át betöltenie a brit miniszterelnöki posztot. Wilders Orbán Viktor után, másodikként fog beszélni. Ők kiváló kapcsolatot ápolnak, egy állásponton vannak a migrációs ügyekben, az uniós kérdések zömében is, és időnként Wilders is pártolja az oroszok nézőpontját.

Bicskén az emberek többsége Orbán pártját fogja és szerintük semmilyen bűncselekmény nem történt a faluban

Orbán otthonához közel robbant ki a szexbotrány – így a Financial Times címe. Ott, ahol két kézzel szórta a pénzt a kormányfő. S ahol szét is nézett a tudósító, Dunai Márton. Alaposan körbejárja a pedofil-botrányt, kezdve Vásárhelyi János igazgatóval, a vele még 2011-ben történtekkel. Akkor ugyebár akkor bizonyítékok híján az ügyészség felmentette a vád alól. Most egyébként még börtönbüntetését tölti. Márpedig Vásárhelyi Orbán egyik leghűségesebb támogatója volt mindig. Kónya kegyelmi botrányával pedig alaposan megroppant Orbán reputációja, aminek tetejébe egyik belső embere, Magyar Péter a legfőbb riválisa lett.

Előrejelzések szerint Magyar Péter pártja pillanatok alatt a harmadik legnagyobb lehet, s így két év múlva Orbán komoly kihívójaként jöhet majd számításba. A feleségével való viszonyát taglaló rendőrségi jelentés kiszivárogtatására reagálva Magyar elismerte, hogy voltak veszekedések, de fizikai erőszakig nem fajultak – summázza a FT.

 
bicskei gyermekotthon
 
Budapest Főváros Önkormányzatának Kossuth Zsuzsa Gyermekotthona és Általános Iskolája, Bicske, gyerekotthon, Batthyány-kastély,  Wikimedia Commons
 
 

De vissza Bicskéhez: a gyerekotthonhoz közeli kocsma tulajdonosa, Józsa Zsolt azt mondta, hogy talán soha nem tudjuk meg, kinek az utasítására írta alá a kegyelmi kérvényt az államfő, de mi szinte biztosak vagyunk abban, hogy az nem Novák Katalin ötlete volt. Ez sokat elárul Orbánról, aki szereti a gyermekek legfőbb védelmezőjeként beállítani magát. Azóta se kaptunk magyarázatot a kegyelmi döntésre se a kormányfőtől, se a kormányzó párttól. A Fidesz a botrány óta veszített is 10 százalékot a szavazótáborából – a Medián szerint.

Bicskén az emberek többsége Orbán pártját fogja és szerintük semmilyen bűncselekmény nem történt a faluban. Ezt vallotta az árvaotthonnal szemben lakó Marika is. Orbán testvére által alapított birkózó klub gyakran tartotta edzéseit a gyerekotthonban, s az árvák a futball akadémián is rendszeresen sportoltak. Általában Vásárhelyi és Kónya kísérték az edzésre a gyerekeket. Legalábbis a Puskás Akadémia honlapjának a tanúsága szerint. A cikk egészen visszamegy 2002-ig, amikor Orbán egy színpadon állva Vásárhelyivel, neki kampányolt – mint ismeretes. S Orbán 2016-ban úgy adott neki magasrangú állami kitüntetést, hogy már 2007-ben pedofil hajlamai miatt nyomozni kezdtek utána – tudta meg az FT a nyomozati anyagokból.

A teljes lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.