„Támogassa
A lényeg

K. Endréről és a felelősségvállalásról kérdezték Orbánt a Parlamentben

8/04/2024 16:49

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szerint "a kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele" és Novák Katalin lemondásával lezárult az ügy.

Két hónapja nem tudni, ki és miért adott kegyelmet K. Endrének – mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője Orbán Viktornak címzett azonnali kérdésében hétfő délután a parlamentben.

Arató azt mondta: a rendőrség ugyan nyomoz, de K. Endre továbbra is szabadlábon lehet. „Miért van ez, miniszterelnök úr?” – kérdezte a DK képviselője. Arról is kérdezte a kormányfőt, hogy miért védik tovább a – megfogalmazása szerint – „fideszes pedofilhálózatot”, „mikor lesznek biztonságban a gyerekek önöktől”, és mikor vállalja végre a felelősséget.

A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: a kormány szerinte kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele, és ezután sem kíván beleszólni, mint mondta, a kegyelmi ügyek kizárólagosan a köztársasági elnökre vonatkoznak. Úgy folytatta: Novák Katalin kegyelmet adott egy olyan ügyben, amelyben nem kellett volna, a pedofiloknak és a pedofilokat segítőknek börtönben van a helyük. Ezt meg is teszik szerinte, többszörösére növelték a börtönben lévő pedofilok számát.

Azzal, hogy a köztársasági elnök lemondott, Orbán szerint lezárult a "Novák-ügy". Hozzátette: a kormánynak itt két feladata volt, az egyik, hogy legyen mielőbb olyan köztársasági elnöke az országnak, aki nem vét hasonló hibát. Ezért javasolták Sulyok Tamást, akitől joggal remélhetik, hogy nem fog hasonló hibát elkövetni. A másik teendője szerinte a kormánynak az, hogy egyszer s mindenkorra zárja ki annak lehetőségét, hogy pedofil bűncselekményekben érintettek kegyelmet kaphassanak.

(via telex.hu, kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)