„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus arról, hogy a kormány nem rendel több Pfizert: Orbán állásfoglalásának minden pontja téves

21/05/2021 17:35

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, azért nem rendelünk az unióval együtt újabb Pfizer oltóanyagokat, mert 2022-ig el vagyunk látva. Falus Ferenc ezt úgy értékelte, hogy a miniszterelnök minden állítása téves. A volt országos tiszti főorvos elmondta, hogy a most születő szerződés a gyártó továbbfejlesztett, várhatóan az új mutánsokkal szemben is hatékony vakcináira vonatkozik.

2021. május 21. Megbeszéljük - részlet 21.05.21. Falus Ferenc
15:47
00:00

Magyarország nem vesz részt a közös, uniós vakcinabeszerzés következő szakaszában. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azzal indokolta a döntést, hogy a jövő év második feléig el vagyunk látva Pfizer vakcinákkal.

Falus Ferenc a Klubrádiónak azt mondta, hogy a miniszterelnök állásfoglalása minden egyes pontjában téves és sérti az egészséghez való jogainkat. A volt országos tiszti főorvos kiemelte, hogy az a szerződés, amit az Unió most készül megkötni, a Pfizer továbbfejlesztett, nagyobb védelmet biztosító vakcinájára vonatkozik, amely várhetóan a mutánsok ellen is hatékonyabb lesz. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy az eddig leghatékonyabbnak bizonyuló oltóanyagot lényegesen drágábban tudjuk majd csak megvenni.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc Fotó:
MTI/Illyés Tibor
 

Ráadásul külön szerencsés körülmény, hogy az mRNS technológia kis költséggel, és ami még fontosabb, gyorsan kalibrálható akár teljesen új betegséghez igazítva. Erről mond le Orbán Viktor.

A magyar oltóanyaggyár alapkövét 100 nap múlva teszik le, és a kormányzati ígéretek szerint a jövő év végén megkezdheti működését Debrecenben. Falus megjegyezte, nem tudhatjuk mennyire lesz hatékony a magyar technológia, és bár reméli, hogy beválik a magyar oltóanyag, ilyen bizonytalan helyzetben nem tudhatjuk előre, mi lesz az eredmény.

Ilyen magatartás mellett Falus azt reméli, hogy a kormány megbukik, mert az emberek jelentős többsége továbbra is az Európai Unióhoz tartozást tekinti a legfontosabbnak, de a kormány következetesen megpróbál mindent elkövetni annak érdekében, hogy megnehezítse például a szabad mozgást azzal, hogy nem tartja magát az EU oltási rendjéhez.

A járványügyi adatok pontosságával kapcsolatban elmondta, hogy olyan statisztikát még nem készítettek sem itthon, sem a világon másutt, amely 100 százalékig pontos lehet. Tény azonban, hogy ilyen tragédia Magyarországot a második világháború óta nem érte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2021.05.21., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György