„Köszönjük,

A Szputnyikkal és Sinopharmmal oltott magyaroknak nem jár a vakcinaútlevél

20/05/2021 21:46

Megállapodtak az Európai Unió intézményei a közös vakcinaútlevélről. Az uniós Covid-igazolvány megkönnyítheti a tagállamok közötti utazást, mert minden EU-s tagállam elfogadja majd. Azok kaphatják meg az igazolást, akiket az Európai Gyógyszerügynökség  által elismert szerrel oltottak, vagy igazoltan átestek már a koronavírus-betegségen, illetve teszttel tudják igazolni, hogy nem hordozzák a kórokozót. 

Sikerült egyezségre jutnia az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának az uniós digitális Covid-igazolványról, amelyre az Európai Bizottság tett javaslatot. 

Az egységes formátumú uniós igazolást papíron és digitálisan is el lehet majd érni, és minden EU-s tagállamnak el kell fogadnia. A QR-kóddal ellátott dokumentum minden uniós állampolgár számára ingyenesen elérhető lesz, és tanúsítani fogja, hogy a tulajdonosát beoltották-e koronavírus ellen, vagy ha nem, akkor van-e érvényes PCR-tesztje vagy igazolása arról, hogy átesett a betegségen – írta a hvg.hu.

Az Euronews tudósítása szerint a vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont, csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott szerek használata után állítanak majd ki igazolványt, a tagállamok kötelesek a Pfizer/BionTech-, az AstraZeneca-, a Moderna- és a Janssen-vakcinával történt oltást elfogadni. Az egyes tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. Ez az EU-ban elsősorban azon magyarok millióit érinti, akiket Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltottak. Ezen oltások külföldi elfogadásáról Magyarország egyelőre csak néhány állammal egyezett meg, így Horvátországgal, Csehországgal és Szlovéniával. 

Az eddigi hírek szerint azonban az sem esik el feltétlenül a vakcinaútlevéltől, akit keleti vakcinával oltottak, ők várhatóan negatív teszt után juthatnak hozzá az igazoláshoz.