„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Oltani kellene éjjel-nappal

7/01/2021 14:44

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az oltásellenesek megerősítést véltek felfedezni a volt országos tiszti főorvos egy nyilatkozatában. Csakhogy az tényen alapult: a beoltott ember is fertőződhet és fertőzhet.

2021. január 04. Megbeszéljük - részlet 21.01.04. Falus Ferenc
12:04
00:00

Minek a védőoltás? – tették fel a kérdést olyanok, akik feltehetően eleve vírustagadók, oltásellenesek, amikor Falus Ferenc véleményével találkoztak. A volt országos tiszti főorvos alapvetően arról beszélt, hogy az óvatosság, tehát a maszkviselés, a távolságtartás oltás után is indokolt. A vakcina arra szolgál, hogy azt védje, akinek beadták. Attól még az ő torkában, orrában megtalálható a vírus, igaz jóval kisebb számban, mint másokéban, de még képes fertőzni. Az oltás után azonban a vírusszám egyre csökken. Ezt az immár világhírűvé vált Karikó Katalin kutatási eredményei is bizonyítják. A közösségi védettségi szintig kellene eljutni, tehát éjjel-nappal oltani kellene – hangsúlyozza Falus Ferenc.

Egy felmérés szerint az ellenzéki szavazók inkább oltásellenesek, mint a kormánypártiak. A volt tiszti főorvos szerint nem erről van szó, hanem arról, hogy nem bíznak a kormányban, annak intézkedéseiben. A vakcinák fajtáival is az a helyzet, hogy politikai eszközzé váltak. Az orosz oltóanyagról azért beszél így Orbán Viktor, mert politikai célból gyengíteni akarja az emberek uniós kötődését.

Az Európai Unió szervezésével pontosan, hetente érkeznek a vakcina szállítmányok. Falus Ferenc szerint az sem indokolt, hogy tartalékoljanak oltóanyagot az első dózist már megkapott egészségügyi dolgozók számára. A lényeg csak az, hogy 3 héten belül nem szabad beadni az ismétlő oltást. Ám a 21 nap letelte után pár nappal, akár egy héttel később is nyugodtan lehet. Vagyis, ha késne egy uniós szállítmány, akkor sem történne tragédia.

Oltani kell azokat az embereket, akik kérik. Éjjel-nappal, minél gyorsabban, csak erre fel kellett volna –és lehetett volna- készülni. Falus Ferenc tud olyan oltási pontról, ahol még egyetlen beavatkozás sem történt. A háziorvosok nélkül pedig egyszerűen nem fog menni a tömeges oltás.

Tudósok állítják: a védőoltás a megoldás

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya felhívást tett közzé a koronavírus elleni védőoltásról, amelyben arra buzdítják az embereket, hogy oltassák be magukat.

"A védőoltások a fertőző betegségek elleni küzdelem leghatékonyabb eszközei. A védőoltásoknak köszönhető, hogy a gyermekkori halálozással járó fertőző betegségek a világ legtöbb részén eltűntek vagy visszaszorultak. Védőoltások védenek a himlő, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő ellen, csak a legfontosabbakat említve. A védőoltások jelentik a legfontosabb lehetőséget a felnőttkori fertőző betegségek kialakulásának és terjedésének megakadályozásában is."

Reggeli személy című műsorunkban csütörtök reggel Madarász Emília sejtbiológust, az MTA kutató professzorát kérdeztük.

2021. január 07. Reggeli személy - részlet 21.01.07. Madarász Emília
20:01
00:00

Madarász Emília kiemelte, hogy az információhiány a legnagyobb probléma. Nem közlik, hogy mi van a vakcinákban, és egyáltalán mire képesek. Ezek már 3. generációs oltóanyagok. A vakcináció egykor azzal kezdődött, hogy elölt, gyengített kórokozókkal kényszerítették a szervezetet immunválaszra. Ez még nem generált oltásellenességet. A legújabb oltóanyagok hosszú ideig maradnak a szervezetben, RNS-alapon működnek, ezért vethetnek fel olyan tévhiteket, hogy beépülnek az emberi örökítő anyagba, a DNS-be, de ez nem igaz. Az ember genetikai állományát nem befolyásolják. Az egyetlen felelősségteljes viselkedés tehát az, hogy -szaknyelven szólva- fel kell venni az oltást. Egyébként pedig -jelzi Madarász Emília- a pandémiák, azaz világjárványok egymást fogják követni. 

Az interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük
2021.01.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György
Reggeli személy
2021.01.07. 09:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre