„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szavazókörökben oltani – Orbáni ötlet?

6/01/2021 14:39

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Amennyiben hirtelen milliókat kellene beoltani a járvány ellen, a kormány megoldaná. Mindenkinek oda lehetne menni, ahol szavazni szokott – mondja a kormányfő.

2021. január 05. Megbeszéljük - részlet 21.01.05. Tóth Zoltán
00:00
00:00

Több mint 10.000 oltópontot lehet kialakítani nagyon gyorsan, ha hirtelen megnő az igény, és megérkeznek a vakcinák is. Mindenki oda mehetne az oltást beadatni, ahol szavazni szokott. Orbán Viktor szerint ez a megoldás már csak azért is jó, mert a szavazókörök számítógépes végpontok.

Nos, ez nem így van. Hogy miért nem, azt Tóth Zoltán választási szakértő magyarázta el. A számítógépes választási rendszer fejlesztése során nem merült fel olyan igény, hogy a szavazókörből közvetlenül lehessen voksot leadni elektronikus úton. Olyanról volt szó, hogy esetleg otthonról lehessen szavazni, vagy legyen pár kijelölt szavazókör, ahonnan ugyanez megtehető. Azonban az internetes lefedettség sem volt még teljes, és a megbízhatósággal is voltak, vannak gondok, időnként le-leáll a szolgáltatás. Egy politikailag olyan kényes témában, mint a választás, ez megengedhetetlen. Az első eredményeket a szavazókörökből ma is telefonon mondják be, a végleges eredményt pedig papíron, jegyzőkönyvben rögzítik, és a papírt viszik be a választási bizottságokhoz, amelyek a polgármesteri hivatalokban működnek. Itt vannak az Orbán Viktor által emlegetett számítógépes végpontok. Mintegy 3.300 van belőlük, amennyi polgármesteri hivatal és nem 11.000, mint ahány szavazókör.

A másik probléma ezzel az ötlettel az, hogy a szavazókörök mintegy 60-70 százalékát oktatási intézményekben alakítják ki. Az oltási kampány nem egy-két napig tart. Tehát azt az óvodát, iskolát egy időre be kellene zárni –legalább részlegesen-, ahol oltópont van. Nem véletlen, hogy a pedagógus szakma előre tiltakozik az elképzelés ellen, amely Tóth Zoltán szerint akár Orbán Viktor saját ötlete is lehet.

A választási szakértő szerint oltópontokat kell felállítani mindenütt, nem az embereket kell utaztatni. Ez egy állami szolgáltatás, mindenkinek jár, még az itt tartózkodó nem magyar állampolgároknak is. Célszerűnek látszik közösségi intézményeket igénybe venni, ilyenek még a legkisebb falvakban is vannak. Csakhogy a szervezés időt, közigazgatási egyeztetést igényel, gondoljunk csak arra, hogy hol van olyan gép, amely mínusz 70 fokra hűt. Itt tehát egy országos rendszert kell kialakítani, csakhogy az Orbán-kormány képtelen ilyenekben gondolkodni. Sokkal szűkebb csoportokra koncentrál.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Megbeszéljük
2020.01.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György