Reggeli gyors

"Fair válságkezelés volt a hitelmoratórium"

9/04/2021 14:18

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Öszesen 1,33 millió forinttal többet kell fizetnie annak a nőnek, aki egy évig felfüggesztette a lakáshitel törlesztését a járvány miatt. Könnyen tűnhet soknak ez az összeg, azonban Sándorfi Balázs szerint ez a moratórium kihirdetése idején is kiszámítható volt. A Bankmonitor alapító ügyvezetője szerint már az is kedvezményes megoldás volt, hogy csak a kamatot számolta fel a hitelintézet a moratórium ideje alatt. Mint elmondta, ez egy fair válságkezelési gyakorlat.

2021. április 09. Reggeli gyors - részlet 21.04.09. Sándorfi Balázs
08:55
00:00

Száznegyven százalékos kamatot kell fizetnie egy budapesti lakáshiteles nőnek, miután tavaly, a járvány kitörésekor elfogadta a kormányzati segítséget és élt a hitelfizetési moratóriummal – írta még csütörtökön a Blikk. Ez azt jelenti, hogy 1,4 millió forint költséget számított fel a bank a nőnek, aki élt a hitelmoratórium lehetőségével, és egy évre felfüggesztette az arra az időszakra járó összeg, egymillió forint fizetését.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító ügyvezetője az esten keresztül szemléltetve mutatta be a hitelmoratórium működését. A hiteltörlesztés ilyen felfüggesztése alatt a havi hiteltörlesztést nem kell ugyan megfizetni, de ebben az időszakban is kamatozik a hitelünk. Tehát a tartozás a kamatok felhalmozódása miatt nő. Mivel a tartozás nőtt, de a havi törlesztőrészlet értéke a törlesztés újrakezdésekor – az erről szóló rendelet értelmében – nem nőhet, így érthetően a futamidő hosszabbodik meg.

Koronavírus - A gazdaságvédelmi akciótervet népszerűsítő
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

Azt is hozzátette, hogy önmagában abszolút korrekt konstrukcióról van szó, hiszen nem kamatos kamatot, hanem ugyanazta a kamatot számítja fel. Tehát egyben egy pénzügyi kedvezményt is bekódoltak a rendszerbe.

Az eset pedig a szakember szerint teljesen párhuzamban áll azzal, amit a moratórium idején is ki lehetett számolni. A 18 millió forintos hitelt két éven át tudta fizetni a nő havi 95 ezer forintos törlesztőrészlettel, majd a járvány beütött, és moratóriumot kért. A hitelből fennmaradó összeg a szakember becslései szerint mintegy 17,4 millió forintra rúgott ekkor. Erre a fennmaradó összegre számolódott fel 2020 márciusa óta a kamat és emiatt az ő törlesztőrészeleteinek száma növekszik, így a futamidő bő három évvel több lesz.

Megdöbbentőnek tűnhet, de itt egy teljesen nyílt és transzparens tájékoztatást adtak a hitelintézetek és a kormány is.

Egy hagyományos válságban ez másképpen működik, ahol a törlesztőrészletek esedékesek, a kamatok és a kamatos kamatok ugyanúgy hozzáadódnak az összeghez, egészen addig, amig a hitel kötelezettje csődöt nem jelent a bank felé. A moratórium ezért jelent nagy segítséget, amely esetben csak a kamat halmozódásával kell számolni.

Hangsúlyozta, ez nem teljes egészében a bank nyeresége. A Nemzeti Bank számításai szerint mintegy 50 milliárd forintot vesztett a 2020-as évben a moratórium bevezetésével. Tehát nem mondhatjuk azt, hogy a moratóriummal az állam, a bankok, vagy bárki nyerészkedett volna. Ez egy "fair" válságkezelési metódus, de meghosszabbítja a hitelek törlesztési idejét.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Sándorfi Balázzsal
2021.04.09., péntek 8:49
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert