„Klubrádió

Mi lesz a moratóriummal?

11/12/2020 13:21

| Szerző: Klubrádió

Bár Orbán Viktor miniszterelnök három hónapja bejelentette, hogy a vállalatok, amennyiben rászorulnak, 2021 júniusáig meghosszabbíthatják a hiteleik törlesztésének haladékát, ám az ezt biztosító rendeletről eddig egyetlen szó sem esett. Ahogy arról sem, hogy meddig tartanak a bankok a moratórium idején igénybe vett tartalékai.

Teljes a bizonytalanság a vállalatok hiteltörlesztési moratóriumával kapcsolatban. Orbán Viktor még szeptemberben tett ígéretet arra, hogy a vállalatok rászorultsági alapon 2021. június 30-ig meghosszabbíthatják a moratóriumot. De ki a rászoruló? Ki bizonyítja, hogy a korona miatt esett egy cég forgalma? – teszi fel a kérdéseket a Telex.

Az erről szóló jogszabály ugyan megjelent már, de a vállalkozások helyzetéről, tennivalóiról nem sok pontosabbat mondott el, csak jelezte, hogy majd a hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a szerződés azonosításához szükséges adatokat, továbbá azokat az adatokat is, amelyek alapján megállapítható, hogy az adós pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás, és így jogosult a hiteltörlesztési haladékra.

A törvény értelmében a kormány rendeletben állapíthatja meg a mutatószámot, ami alapján egy vállalat pénzügyi nehézséggel küzdő cégnek minősül.

Koronavírus - A gazdaságvédelmi akciótervet népszerűsítő
Fotó: MTI/Sóki Tamás
 
 

Tehát egy vállalkozásnak elviekben bizonyítania kell, hogy nehézségekkel küzd valamint azt is, hogy ez a koronavírus-járvány nyomán következett be.

A portál azt is hozzátette, hogy a bankok oldaláról még egy fontos kérdés felmerül: hogy is állnak az ügyfeleikkel, a jövedelmezőségükkel? A bankok ugyanis nagyon leegyszerűsítve abból élnek, hogy olcsóbban gyűjtenek forrást, mint amennyiért azt kihelyezik. Ám ezt a nyereséget érdemben csökkentik azok, akik nem fizetik meg a tartozásaikat, vagyis az úgynevezett nem teljesítők.

A moratórium egyik különös következménye, hogy ilyenek most nincsenek, hiszen aki nem tud törleszteni, annak erre törvény adta joga van, vagyis valójában így senki nincsen a hitelével késedelemben. De egyszer eljön az igazság órája, és a bankok már előre próbálják megbecsülni, hogy mennyien fognak a jövőben bedőlni. Például látják, hogy a magánszemély ügyfél kap-e még fizetést, de a cégekről is kiderül, hogy érkezik-e forgalom a számlára, a bank már az iparágat látva is becsülhet bedőlési esélyt.