„Klubrádió
Reggeli gyors

Ne bujdokoljon, ha nem tud fizetni!

14/12/2020 14:39

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány miatt életbe léptetett törlesztési moratórium december 31-én lejár. Új rendszer jön, érdemes felkészülniük a bankhiteleseknek.

2020. december 14. Reggeli gyors - részlet 20.12.14. Lovas Judit
07:32
00:00

Januártól nem hosszabbodik meg automatikusan a visszafizetési moratórium, külön kell kérni a törlesztés felfüggesztését. Nem mindenki veheti igénybe a kedvezményt. Ilyen szempontból legbiztosabb a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a közfoglalkoztatottak és a munkanélküliek helyzete. A bankok egyelőre tapogatóznak, nem lehet tudni, hogy valaki azért nem fizet, mert ténylegesen nem tudna, vagy azért, mert a moratórium kedvezőbb számára. Azzal meg kell barátkozni, hogy a moratórium lejárta a fizetési kötelezettség visszaállását jelenti a legtöbb adósnak.

A mintegy 2,7 millió hiteles közül 1,6 millióan vették igénybe a kedvezményt, a többiek a folyamatos fizetést választották. A Magyar Nemzeti Bank szerint 750 ezer szerződés felel meg az új követelményeknek, ennyi ügyfél számíthat június 30-áig a moratórium meghosszabbítására. Aki nem tartozik a kedvezményezett körbe, mert mondjuk nem lett munkanélküli, de nem tud fizetni, mert a felére esett vissza a fizetése, az keresse meg a bankját. Ezt tanácsolja Lovas Judit az azenpenzem.hu felelős szerkesztője, mert számos könnyítő megoldás létezik. Ha tartozik az ember, nem érdemes elbujdokolnia, hogy az egekbe szökjön az adósság. Egyébként a tapasztalatok szerint az alacsony iskolai végzettségű, kis keresetűek közül kerülnek bajba sokan. Elég nagy még a bizonytalanság, januárban fog kiderülni, hogy hányan nem tudják törleszteni a részleteket.

Lovas Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozások esetében még furcsább a helyzet. 96 ezer kisebb-nagyobb cégnek van hitele, ebből 60 ezer vette igénybe a moratóriumot. És most, a lejárat előtt alig több, mint két héttel egyikről sem lehet tudni, hogy tovább csúsztathatja a törlesztést, vagy el kell újra indítania a visszafizetést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.12.14.06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor