„Klubrádió
Reggeli gyors

Előzzük meg a bankot!

13/10/2020 12:08

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratórium sokakat megtéveszthet. Fizetni ezután is kell, sőt talán többet.

2020. október 13. Reggeli gyors - részlet 20.10.13. Veres Patrik
08:06
00:00

A lakáshitelek törlesztőrészlete emelkedhet, a moratórium csak átmeneti megoldás – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Veres Patrik, a portál munkatársa azt mondta a Reggeli gyorsban, hogy sokakat érhet meglepetés. Érdemes elkülöníteni a más-más élethelyzetben lévőket, amikor a megoldáson gondolkodunk.

Aki már elveszítette az állását, vagyis nincs bevétele, annak jó lehet a hitelmoratórium. Átmenetileg nem kell törlesztenie, de később vagy nagyobb részletekben, vagy hosszabb ideig kell fizetnie. Annak, akinek vannak tartalékai, érdemes az elő-, illetve végtörlesztésen gondolkodnia. Veres Patrik szerint az a legfontosabb, hogy akinek hitele van, az tartsa a kapcsolatot a bankjával. A pénzintézettel együtt biztosan lehet találni olyan megoldást, amely az ügyfélnek is megfelel.

A legtöbb esetben 3, vagy 6 havonta változnak a banki kamatok, igaz, hogy csak kis mértékben. Érdemes figyelni a Magyar Nemzeti Bank egyhetes kamatát, ezen kívül a BUBOR-t, ami a bankok közötti kamatlábat mutatja. Fontos még tudni a hitelekkel kapcsolatban, hogy jelenleg felmondási tilalom van, tehát ha nem fizeti a törlesztő részleteket valaki, akkor sem bonthatja fel a szerződést a bank. A türelemnek azonban ára lesz. Jó, ha tisztában van ezzel az adós.

Ami pedig a mostani helyzetet illeti: néhány hitel esetében akár 6-8 ezer forinttal is emelkedhet a törlesztés havonta. Egy szó, mint száz: érdemes átgondolni a pénzügyeinket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.10.13. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes