„Klubrádió
Esti gyors

Belyó Pál: Segíteni kényszerül a kormány

19/11/2020 07:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár a harmadik negyedéves adatok szerint a kilábalás érzékelhető a gazdaságban, de a második hullám következményeként további visszaesésre kell számolni. A foglalkoztatottak száma és jövedelme várhatóan tovább csökken. A Policy Agenda kutatási igazgatója, Belyó Pál szerint ez rákényszeríti a kormányt, hogy további intézkedésekkel támogassa a munkavállalókat és a vállalatokat.

2020. november 18. Esti gyors / részlet, Belyó Pál (20.11.18.)
06:03
00:00

A középrétegek is komoly veszteségeket szenvedhetnek el a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt – derül ki a Policy Agenda harmadik negyedéves jelentéséből. Belyó Pál, az elemzőcég kutatási igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a kormány ennek a rétegnek is támogatást biztosítson.

A gazdasági visszaesés a második negyedévben érte el mélypontját, ekkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a GDP 13,6 százalékos mínusznál állapodott meg. A harmadik negyedévben a kilábalás már érzékelhető, a GDP volumene már csak 4,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. Bár a második negyedév során megindult az emelkedés, a járvány második hulláma még nem fejtette ki hatását, és várhatóan – többek közt az első hullámhoz képest sokkal kevésbé szigorú intézkedések miatt – további visszaesésre kell felkészülni.

A középrétegbe tartozó foglalkoztatottak támogatására azért kényszerül a kormány, mert különben a munkavégzés, a termelés, a szolgáltatás minősége és mennyisége egyaránt veszélybe kerülhet, ami a gazdasági visszaesés hatásait csak tovább erősítené. Át kell értékelni a különböző munkaformákat, mint a részmunkaidő, vagy az otthonról végzett távmunka (home office). Ehhez azonban megfelelő anyagi hátteret kell teremteni, mert a járvány kezdete óta 200 ezer munkavállaló jövedelme csökkent. A foglalkoztatottak lecsökkent bérét ki kell pótolnia a kormánynak, hogy továbbra is el tudják látni munkájukat – mondta Belyó Pál.

 
Fotó: Flickr.com

A szakember hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség várhatóan növekedni fog, ami további kényszerintézkedéseket jelent a kormány számára. A foglalkoztatottak számának és jövedelmének csökkenésével az adóbevételek is csökkennek, ami továbbgyűrűzhet, ha a kabinet nem nyúl a céltartalékaihoz.

A vállalatok közt 2021-ben újra megjelenhet a körbetartozás, amit az elemző komoly gazdasági problémaként értékel. A gazdaság kisegítése pedig ismét a bankok feladata lesz. Azt is hozzátette, hogy a magyar bankrendszer várhatón veszteséggel zárja a 2020-as évet. Ennek fő oka a hitelmoratórium és az, hogy a keresletélénkítés többletköltségei is a bankokra hárulnak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay.

Esti gyors / Interjú Belyó Pállal
2020. november 18., szerda 18:20
riporter: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás