„Klubrádió
Esti gyors

Erőközpontosítás erőgéppel – Dési János jegyzete

2/03/2020 18:02

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"(...) fényes fekete hátsó diffúzoreleme és krómozott kipufogó-végcsövei gondoskodnak a Touareg R-Line erőteljes fellépéséről." (a VW Touareg R-Line leírásából)

2020. március 02. Esti gyors-részlet (2020.03.02. Dési János jegyzete)
02:45
00:00
Beszéljünk az irodalom értékéről. Néhány hete az irodalmi erőközpont - amely a Petőfi Múzeum nevet bitorolja - egy jelentősebbnek nevezhető összeget szórt ki a magyar irodalom jeleseinek, illetve a hatalom kegyeltjeinek. A két halmaz eléggé elkülönül egymástól, mert a jelesek általában nem a hatalom kegyeltjei - ők most mentegetőzhetnek, hogy meg vannak-e véve, vagy attól még, hogy pénzt fogadtak el az irodalmat elfoglalni akaró akarnokoktól, még önálló szerzők maradtak. Míg a hatalom kegyeltjei csoportba tartozók meg vannak róla győződve, hogy nekik ez jár. Ez is jár - még ha általában tökmagjankók és fűzfapoéták -, de attól még szépen cseng a kassza, és mire való az irodalom, ha nem arra, hogy igazolja: ez minden világok legjobbika. És az a pár valóban méltán szeretett szerző alkalmas arra, hogy az átlagos színvonal emelkedve legyen, hogy költőien fogalmazzunk mi is. Mert egy jó szerző meg egy rossz szerző statisztikailag nyilván kiad egy közepes szerzőt - annál többet meg mit is akarnánk?

Mint tudjuk, elfogadni vagy nem, árulás vagy nem - heves vitákat váltott ki az elmúlt hetekben. Végülis öt évre 19 millió forintért már sokak haja korpásodik.

Erre most azt olvasom a Magyar Hang című orgánumban, hogy az erőközpont vezetője, bizonyos Demeter Szilárd, aki nem lehet nyilas, hiszen ő székely, egy tisztes terepjáróval hasít a pesti belvárosból a belvárosba, mert ami jár, az jár. Demeter városi terepjárón.

A Magyar Hang számításai szerint a jármű 22 millió forint legalább, de az is lehet, hogy van az 28 millió is. Azaz jóval többe van, mint az a 19 millió, amit egy Térey-ösztöndíjas 5 év alatt kap. Vagyis, ha valaki az élére rakja a Térey-ösztöndíját és öt évig nem nyúl hozzá, és még adót sem fizet belőle, akkor már elég keveset kell összekaparnia ahhoz, hogy vehessen magának egy olyan kocsit, amivel e derék fiatalember a munkahelyére hajtat. Jó, ő az erőközpont és mégsem várhatjuk el tőle, hogy valami kis vacakkal utazzon, netán metrón három megállót tegyen meg, szakaszjeggyel.

Az irodalom szent ügye néha áldozatokat követel, ha egy huszonvalahány milliós terepjáró formájában, akkor úgy. A költők, írók meg alkossanak remekműveket.

Dési János jegyzete a 2020. március 2-i Esti gyorsban hangzott el.