„Klubrádió
Hetes Stúdió

Závada Pállal az irodalom központosításáról és a PIM vezetőjéről

8/02/2020 12:22

| Szerző: Klubrádió

Závada Pál íróval beszélgettünk az irodalom központosításának terveiről és a PIM vezetőjéről, Demeter Szilárdról, akit „verekedékenynek” tart. A Hetes Stúdióban volt szó a durva börtönkörülmények hatásáról a társadalomba visszailleszkedésre, az impeachment-eljárást gyorsan megúszó Donald Trumpról és egy szentendrei népszavazásról is.

2020. február 08. Hetes Stúdió / részlet, tartalom (20.02.08.)
02:13
00:00

Óriás irodalmi központot gründolna magának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum feje, aki a szakmailag nehezen kifogásolható Prőhle Gergely helyére ejtőernyőzőtt be szakmai múlt nélkül, viszont annál nagyobb fideszes pártelköteleződéssel. Závada Pál íróval beszélgettünk az irodalom központosításának terveiről és a PIM vezetőjéről, akit az író „verekedékeny”-nek tart.

A méltatlan, embertelen börtönkörülmények, amelyekre bőven van példa ma Magyarországon, rengeteget ártanak, hiszen az elítéltek jelentős része előbb-utóbb kiszabadul, és az embertelen bánásmód hatására szinte lehetetlenné válik a visszailleszkedésük a társadalomba. Erről is beszélgettünk Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével.

 
Dési János és Herskovits Eszter óriási munkában a Hetes Stúdió előkészületei közben
 


Borítékolható volt, hogy a republikánus többségű szenátus felmenti Donald Trumpot. Nem találták őt bűnösnek sem a hatalommal való visszaélés, sem a kongresszus akadályozása vádpontokban. Hol rontották el a demokraták? Vagy eleve tévedés volt elindítani az impeachment-eljárást? Hogyan tudták a politikai felelősségre vonást a maguk javára fordítani Trump ügyvédei úgy, hogy végül nem állták meg helyüket a vádak? Erről kérdezte Csernyánszky Judit a Trump kormány nemrég távozott minisztériumi igazgatóját, Chris Garciát és a kaliforniai Stanford Egyetem Hoover Intézetének alkotmányjogászát, Richard Epsteint.

Véleménynyilvánító népszavazást tartanak Szentendrén a várost Szigetmonostorral összekötő kerékpáros és gyalogos hídról. A városvezetés arról kérdezi a szentendreieket, hogy a négy helyszín közül hová épüljön a híd, amely alapvetően változtatja meg a város látképét, forgalmát. Az átkelő iránt, amely egy európai kerékpárút részeként biztosan megvalósul, Szentendrén mérsékelt a lelkesedés, nem úgy, mint a Duna túlpartján: a szigetmonostoriak a beruházás felgyorsítását kérik a kormánytól. Zsidai Péter összeállításából megismerhetik a népszavazást kezdeményező szentendrei polgármester, Fülöp Zsolt dilemmáit, és a Szigetmonostort vezető Molnár Zsolt hídépítést támogató érveit.

Végül megbeszéltük a hét eseményeit Gulyás Erikával, Korpás Krisztával és Bolgár Györggyel.

Hetes Stúdió
2020. február 08., szombat 15:00
Műsorvezető: Dési János