„Klubrádió
Esti gyors

Elbocsátott kémiatanár: Visszafelé is elsülhet a kormány megfélemlítő akciója

3/10/2022 18:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

El tudná fogadni elbocsátását Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium volt kémiatanára, ha az iskola előtt tízesével várakoznának a tanárok kémiai végzettséggel.

2022. október 03. Esti gyors - részlet 22.10.03. Palya Tamás
04:49
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, múlt hét pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. Emiatt hétfőn több százan tüntettek az iskola előtt.

Más iskolák tanárai is kiálltak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott pedagógusok mellett. A budapesti Szent István Gimnáziumban és a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban a tanárok polgári engedetlenséggel fejezték ki tiltakozásukat a kollégáik menesztése miatt.

"Annak ellenére, hogy a diákok elvesztették az osztályfőnöküket, azt látom, hogy nem rám haragszanak a végzős diákjaim" – mondta Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott kémiatanára az Esti gyorsban azt mondta, hogy a szerdai akcióban körvonalazódik valami, kérdéses, hogy elegendő lesz-e. Úgy véli, hogy a kezdeményezés jó, de amíg nem "állnak bele ezrével" a tiltakozásba, a helyi megmozdulásoknak aligha lesz kellő hatásuk.

Hozzátette, elbocsátását el tudná fogadni, ha az iskola előtt tízesével állnának az álláskereső tanárok kémiatanári végzettséggel, de ez nincs így. A reáltárgyak közül a kémia és a matematika – Palya két tárgya – különösen nagy hiányt jelent. "Lehet, hogy a megfélemlítés a kormány célja, de könnyen lehet, hogy ez visszafelé sül el" – tette hozzá.

"Néha ki kell állni, és ha arról van szó, fejjel a falnak kell menni" – összegezte.

2022. október 03. Esti gyors - részlet 22.10.03. Molnár Áron
04:45
00:00

Az Esti gyorsban Molnár Áron színész aktivista azt mondta, örül a szolidaritási akcióknak, de a BKV szakszervezetének dudálása akkor lett volna igazán hatékony, ha leálltak volna a tömegközlekedési eszközök. Szerinte a szerdára tervezett megmozdulás is csak akkor lehet hatékony, ha nem csak maroknyian állnak az ügy mellé. Úgy véli, meg kell érteniük azoknak a tanároknak is, akik óvatosságból nem vesznek részt a tiltakozásokban, hogy "már az ő házuk is ég". Hozzátette, országos szinten szüksg lenne a szolidaritásra.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022.10.03., hétfő 18:23
Riporter: Dési János