„Klubrádió
A lényeg

Polgári engedetlenséggel vállaltak szolidaritást több iskolai tanárai a kirúgott kölcseys kollégáik mellett

3/10/2022 16:10

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn több iskola tanárai is kiálltak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott pedagógusok mellett. A budapesti Szent István Gimnáziumban és a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban a tanárok polgári engedetlenséggel fejezték ki tiltakozásukat a kollégáik menesztése miatt.

Pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, a döntést azzal indokolta a tankerület, hogy az egyes pedagógusok többszöri figyelmeztetés ellenére is részt vettek a polgári engedetlenségben. A tanárok azért így tiltakoznak az alacsony béreik és a magas munkaterheik miatt, mert a sztrájktörvény lényegében láthatatlanná tette a jogszabályban rögzített munkabeszüntetésüket.

A tanárok hétfőn kétféleképpen fejezték ki szolidaritásukat kollégáikkal. Egyrészt voltak, akik fekete ruhában álltak ki a kirúgott tanárok mellett, hasonlóan ahhoz, mikor Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét mentették fel pozíciójából.

A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium több pedagógusa is szolidaritást vállalt kirúgott kollégáikkal, mint írták: "A következő napokban – és ha kell, tovább is – több módon és helyszínen tiltakozunk az oktatási rendszer jelenlegi helyzete ellen, és együtt küzdünk annak jobbításáért."

A szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola szolidaritást vállaló tanárai egy nyilatkozatot adtak ki, ebben azt írták, megdöbbentek a polgári engedetlenségben részt vevő kölcseys tanárok menesztésén. Szerintük a kollégáiknak nem volt más lehetőségük a munkabeszüntetésre, mivel a sztrájkjogot elvették a tanároktól.

"Egy olyan pontra érkeztünk, amikor mindenkinek el kell döntenie, hogy hagyjuk-e szétverni teljesen a hazai oktatást, vagy együtt küzdünk a jobbításáért" – írták.

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium dolgozói közül 16-an hétfőn polgári engedetlenséggel fejezték ki szolidaritásukat a Kölcseyből elbocsátott kollégáikkal.

A Dunakeszi Tankerület vezetőjének levelet írtak, mit hétfőn személyesen kézbesítettek. Ebben azt írták: "Ezennel kifejezzük szolidaritásunkat az oktatás ügyéért kiálló, azért áldozatokat is vállaló kollégáink mellett. Ennek nyomatékosítására, a retorziók elleni tiltakozásul a mai napon polgári engedetlenségben veszünk részt, és az első két óránk megtartását megtagadjuk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk."

Szerintük helytelen, hogy az oktatásban fennálló problémákat megfélemlítéssel, erőszakkal próbálják megoldani. Levelüket úgy zárják: "tanárok vagyunk, legszívesebben az óráinkon lennénk, és azt tennénk, amihez a legjobban értünk. De felelősséggel tartozunk kollégáinkért és azért is, hogy diákjaink minél jobb oktatási rendszerben tanulhassanak."

A budapesti Szent István Gimnáziumban is az első két órában volt polgári engedetlenség. Itt a diákok is akcióztak: sokan a "Büszkék vagyunk tanárainkra, mert kiállnak magukért és értünk!" táblát a kezükbe tartva fejezték ki szolidaritásukat.

A múlt heti kirúgás óta már több demonstráció is volt. Pénteken, a kölcseys tanárok kirúgásának estéjén több százan tiltakoztak az iskola előtt a tanárok elbocsátása ellen. Hétfőn reggel fél nyolcra a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom "Ne rúgjátok ki a tanárainkat!" címmel szolidaritási akciót szervezett az iskola elé.

A pedagógus-szakszervezetek a jogszabályban is meghatározott sztrájkot javasolják. Éppen ezért gördülő sztrájkot hirdettek, aminek az a lényege, hogy előre meghatározott napokon legyen a munkabeszüntetés, ezzel egységesítve a tiltakozást.

(Forrás: Telex)