„Támogassa
Hetes Stúdió

Egy kordonbontás krónikája – Dési János jegyzete

8/04/2023 15:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"A 152 megjelent honatya és a hozzájuk csatlakozott fideszes európai parlamenti képviselők mindössze tíz perc alatt szétkapták a kordonokat. A képviselők láthatóan szervezetten, legalább öt csapatra oszolva, szerszámokkal felszerelkezve láttak neki a munkának, az egyik csoport irányítását maga Orbán Viktor ragadta magához. A pártelnök névsort olvasott, szervezte a munkát, irányította az embereket."
Dési János jegyzete a Fidesz 2007-es kordonbontó akcióját idézi fel. 

2023. április 08. Hetes Stúdió-részlet (2023.04.08. Dési János jegyzete)
05:23
00:00

Akkor most egy kis történelemóra következik. Az efféle ünnepi időszak alkalmas arra, hogy elmélyedjünk a 16 évvel ezelőtti események felidézésében.

2007. február 2-án, a korabeli tudósítás szerint "a Fidesz képviselőcsoportja megszakította ülését, hogy hozzákezdjenek a Kossuth téri kordonok elbontásához. A rendőrök erőtlenül próbálták megakadályozni a kordonbontást, de fellépésük hatástalan maradt. A 152 megjelent honatya és a hozzájuk csatlakozott fideszes európai parlamenti képviselők mindössze tíz perc alatt szétkapták a kordonokat. A képviselők láthatóan szervezetten, legalább öt csapatra oszolva, szerszámokkal felszerelkezve láttak neki a munkának, az egyik csoport irányítását maga Orbán Viktor ragadta magához. A pártelnök névsort olvasott, szervezte a munkát, irányította az embereket."

Az előzmény, hogy a jelentős részben az akkori ellenzéki Fidesz által felheccelt szélsőséges tüntetők elfoglalták az akkor még létező Kossuth teret. Nem egyszer akadályozták az akkor még szabadon választott parlament munkáját.

És most abból a lapból idézek, amelyet a Fidesz felbujtására azóta megszüntettek. A Népszabadságból persze.

Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság nyolcvan kordonbontó fideszes európai parlamenti és országgyűlési képviselő – közöttük Orbán Viktor pártelnök – ellen indított szabálysértési eljárást – erősítette meg közleményében a Fővárosi Bíróság (FB) sajtótitkársága Répássy Róbertnek, a Fidesz frakcióigazgatójának szerdai bejelentését. A döntés jogerős.

Az ellenzéki politikusok tavaly februárban egy frakcióülést félbehagyva a sajtó jelenlétében elbontották a Parlament előtti teret elzáró kordont. A rendőrök felszólították a képviselőket, hogy az akciót fejezzék be, ám tevőlegesen nem léptek közbe. Ezt követően a BRFK szabálysértési feljelentést tett, az érintett politikusok pedig lemondtak mentelmi jogukról, mondván, vállalják a felelősséget.

A köztársasági elnök közleményben azonnal jogellenesnek minősítette a képviselők akcióját, és felhívta a figyelmet arra: magatartásukkal mintát adtak, miközben egy jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni. (…)

A feljelentésben csak a rendzavarás és a garázdaság szabálysértése szerepelt, de hosszú ideig ezekben sem történt semmi, mert az eljárást felfüggesztettek. Az FB-n két közigazgatási per folyt ugyanis, amelyben a kordon felállításának jogszerűségét vitatták, és a bíró ezek befejezésére várt. Miután az eddig lezárt egyik ügyben a tér elkerítését törvényesnek találták, a szabálysértési ügy is mehetett volna tovább, de az eljárást rapid módon, tárgyalás mellőzésével hozott megszüntető végzéssel zárták le.

A döntést a közlemény szerint azzal indokolták, hogy rendzavarás nem történt, ami viszont igen, az "oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy emiatt büntetés vagy intézkedés alkalmazása nem szükséges". A bíróság még hozzáfűzte: a kordonbontók "cselekménye "jelképesen" szolgálta az általuk kifogásolt rendőri intézkedéssel szembeni ellenérzésük kifejezését, és nem a rendőri intézkedés tényleges megakadályozására irányult". További enyhítő körülményként vették számításba, hogy "a demonstráción részt vevők hangsúlyozottan törekedtek a károkozás elkerülésére is".

Szájer József szerint a bíróság döntése azt bizonyítja, hogy helyesen jártak el a kordonbontók. A magyar néppárti EP-küldöttség vezetője – aki maga is a kordonbontók egyike volt –, az MTI brüsszeli irodájának azt mondta: a döntés azt igazolja, hogy a fideszes képviselők nem követtek el semmiféle jogsértést.

A mesének vége.

Tessék felébredni!

Fidesz - Képviselők elbontották a Kossuth téri kordont
 
Fidesz - Képviselők elbontották a Kossuth téri kordont
 
Budapest, 2007. február 2. Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke (j) és képviselőtársai polgári engedetlenségi akció keretében bontják a Kossuth Lajos teret elkerítő rendőrségi kordont. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

Dési János jegyzete a Hetes Stúdió 2023. április 8-i adásában hangzott el.