„Klubrádió
Reggeli gyors

"Egy demokráciában a közélet befolyásolásához mindenkinek joga van"

22/04/2021 10:35

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A hatályon kívül helyezett civiltörvény helyett a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt vezet be a kormány. Martin József Péter úgy véli, hogy az új törvény azért nem jó, mert egy demokráciában mindenkinek joga van befolyásolni a közéletet, még a civil szervezeteknek is. A Transparency International ügyvezetője szerint inkább az autoriter rezsimekre jellemző, hogy nem tűrik a kritikát.

2021. április 22. Reggeli gyors - részlet 21.04.22. Martin József Péter
08:41
00:00

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a 2017-es külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.

Ezt az új "közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény" határozza meg. Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója a Klubrádiónak azt mondta, az a baj az új törvénnyel, hogy elviekben "egy demokráciában a közélet befolyásolásához mindenkinek joga van, még a civil szervezeteknek is". Szerinte ez a magatartás a kormány részéről az autoriter rendszerek sajátja, hiszen ezek a civil szervezeteket inkább ellehetetlenítik, nehogy reagálniuk kelljen az általuk megfogalmazott kritikákra. Hozzátette, hogy, amikor e szervezetek kritikával illetik a kormányt, akkor politizálnak ugyan, de soha nem pártpolitizálnak. A Transparency International kifejezetten pártsemleges, hiszen ha a baloldalon merül fel korrupció gyanúja, azt az esetet is feltárják, mint a kispesti szocialista polgármester esetében is tették.

Tüntetés a civil szervezetekről szóló törvénytervezet ell
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Az Állami Számvevőszéknek pedig az lenne a feladata, hogy a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal foglalkozó szervezetekről készítsen jelentést. Megjegyezte, szerinte a hivatal e feladatát eddig is elég hézagosan végezte, ami várhatóan tovább romlik, ha közben olyan civil szervezeteket is vizsgálnia kell, amelyek nem kezelnek közpénzt.

A helyzet abszurditását jelzi, hogy a civil szervezeteknek a most hatályon kívül helyezett törvény bevezetése előtt is kínosan oda kellett figyelniük, hogy pénzügyeiket az addig hatályos jogszabályokban rögzített feltételek szerint tartsák nyilván.

Az törvény alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.

2021. április 21. Esti gyors - részlet 21.04.21. Szabó Máté Dániel
06:40
00:00

Szerdán az Esti gyorsban Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója Lex CEU mellett kommentálta a civiltörvényben megbúvó "meglepetéseket". 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Martin József Péterrel
2021.04.22., csütörtök 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre