„Klubrádió
Esti gyors

Duna-part: ismét látszik a szennyezés az óbudai gázgyárnál

3/08/2022 18:43

| Szerző: Klubrádió

Az alacsony vízállásnak köszönhetően ismét jól láthatóvá vált az a szennyezés, amit a Dunába szivárgó méreganyagok okoznak a fővárosban évek óta. A Greenpeace környezetvédelmi nonprofit szervezet már 2018-ban figyelmeztetett arra, hogy a régi, óbudai gázgyár területéről súlyosan mérgező vegyületek jutnak a talajvízbe. Kármentesítés, talajcsere illetve tisztítás azóta sem történt. Kollégánk a helyszínen járt.

2022. augusztus 03. Esti gyors / részlet, Bodnár Barna riportja a gázgyárról (22.08.03.)
06:22
00:00

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ilyen mértékű szennyezés kezeletlen maradjon évtizedeken át, és hogy a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya, más néven a zöldhatóság figyelmen kívül hagyja a szivárgást.

A talajvízben megadott határértéket bizonyos esetekben több ezerszeresen, más esetekben több százszorosan meghaladták a mérgező anyagok koncentrációi – mondta Simon Gergely. Ezek kőolajszármazékok, arzén, illetve egyéb szerves, rákkeltő vagy más módon egészségkárosító anyagok. Nyilván ez a lassú szivárgás, ha bejut a nagy vízforgalmú Dunába, felhígul, ezért abban igaza volt a hatóságnak, hogy ha lejjebb mérnek, már nem látnak határérték feletti szennyezést. Viszont itt folyamatosan éri káros anyag a Dunát, amit mind a hazai, mind az uniós jogszabályok tiltanak. Szerinte ez nagyon cinikus hozzáállás a hatóság részéről, hiszen ezen az alapon bárki akár a Margit hídról lassan beleengedhetné a hulladékát a folyóba. Szerinte egyébként a hatóságnak tényleges ereje sincs, hiszen 1995-ben hoztak határozatot a terület megtisztításáról, de erre 27 év alatt nem sikerült rákényszeríteni az állami gázcéget. A gázgyár alatt nem volt kármentesítés, a közelben lévő Graphisoft alatt végezték ezt el az érintett vállalatok saját pénzen. A szennyezés súlyosan károsítja a közeli élővilágot, és szerinte az is probléma, hogy sokan ott kajakoznak, fürdetik a kutyájukat, nem kerülik ki, nem is zárják le ezt a területet. Az orrfacsaró bűzt lehet érezni a környéken – tette hozzá a szakértő.

Mivel a szivárgás csak alacsony vízállásnál válik jól láthatóvá, a hatóságok valószínűleg nem kapnak jelentős számú bejelentést és panaszt az itt sportoló, horgászó, napozó emberektől, így a szennyezés továbbra sem szűnik meg. Bár szerettük volna a zöldhatóság álláspontját is meghallgatni az üggyel kapcsolatban, a riport elkészültéig nem kaptunk tőlük visszajelzést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Esti gyors
2022. augusztus 03., szerda 18:35
Riporter: Bodnár Barna